Brabantse boer zoekt vleermuis

12 september 2013 om 17:23
nl
Vijf Brabantse boeren willen af van insectenplagen op hun bedrijf. Daarom doen ze mee aan een bijzondere proef van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en de Zoogdierenvereniging. De komende maanden gaan de partijen er alles aan doen om meer vleermuizen op het terrein van de boeren te krijgen.
Geschreven door

Want die vleermuizen vangen insecten en dus hoeven de boeren minder met voor het milieu schadelijke gewasbestrijdingsmiddelen te sproeien. Bovendien willen de boeren zeldzame vleermuizen helpen door een goede leefomgeving te bieden.
Win-winsituatieZoals deelnemer Age Opdam van de Genneper Hoeve in Eindhoven zegt: "Het is een win-winsituatie. Wij komen zo van de insecten af en die beestjes hebben meer kans om te overleven."
Opdam heeft een biologisch bedrijf en gebruikt om die reden geen bestrijdingsmiddelen. Zijn bedrijf heeft niet veel last van insectenplagen, maar de hulp van de vleermuizen is mooi meegenomen, legt hij uit.
De andere boerenbedrijven die meedoen aan de proef zitten in Eindhoven, Oirschot, Helvoirt en Middelbeers. De komende tijd worden op de bedrijven nestkasten gehangen in de hoop meer vleermuizen te lokken.
MetingenEr is een nulmeting op de vijf bedrijven gedaan om te kijken welke vleermuizen er al rondvliegen. Volgend jaar wordt de populatie weer gemeten, om te kijken of de maatregelen hebben geholpen.
Doel van het Centrum voor Landbouw en Milieu is om bestrijdingsmiddelen in de landbouw en veeteelt terug te dringen. "Die spoelen weg in het grondwater en dat is schadelijk voor het milieu. We hopen dat de proef een succes is, zodat het landelijk navolging krijgt", aldus Joost Lommen van het CLM.
Het ministerie van Economische Zaken en de EU betalen de proef.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.