Zorginstelling Humanitas betaalde Schijndelse consultant 95.000 euro voor een maand werk

13 september 2013 om 14:07
nl
Humanitas DMH heeft interimbestuurder Raimond Nicodem uit Schijndel bijna een ton betaald voor zijn werk in de maand juli. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De krant is in het bezit van de declaraties.
Geschreven door

Volgens de wet mogen bestuurders in de zorg maximaal 187.000 euro verdienen, maar omgerekend zou het jaarsalaris van Nicodem neerkomen op ruim 1,1 miljoen euro.
Raad van Toezicht staat achter vergoedingDe Raad van Toezicht van Humanitas staat volledig achter de vergoeding. Ben Huesmann, lid van de Raad van Toezicht, zei zaterdag tegen Omroep Brabant dat niet alleen gekeken moet worden naar de kosten, maar ook naar de opbrengsten van het werk van Nicodem. De vergoeding voor de interimbestuurder valt volgens Huesmann binnen de norm voor dit soort werkzaamheden.
NormNicodem zei tegen de Volkskrant dat zijn beloning niet in strijd is met de wet, omdat die norm alleen geldt voor bestuurders die langer dan zes maanden in dienst zijn. Nicodem hoopt aan het einde van het jaar bij Humanitas weg te kunnen.
De uitzonderingsregel geldt inderdaad voor bestuurders zoals Nicodem, die als zelfstandige worden ingehuurd. Zij moeten namelijk zelf kosten maken voor bijvoorbeeld hun auto, pensioen en secretaresse.
BezuinigingenEen deel van de werknemers van Humanitas is boos over de hoogte van het bedrag dat Nicodem kreeg. Volgens Nicodem heeft Humanitas sinds zijn komst al voor een miljoen aan overbodige kosten kunnen wegsnijden. De Schijndelse consultant stelt dat hij zijn tarief dus ruimschoots waard is.
Ben Huesmann vermoedt dat het lekken van de gegevens naar de Volkskrant een rancune-actie is van enkele voormalige interimmanagers die de klus niet geklaard kregen.
Humanitas Humanitas DMH biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2.400 mensen met een verstandelijke beperking. Vorig jaar leed Humanitas DMH zes ton verlies op een omzet van 53 miljoen euro. De Raad van Toezicht van het bedrijf stelt zaterdagavond in een verklaring op de website dat het "unaniem" achter zijn keuze staat om een interim-bestuurder aan te stellen.
De zorginstelling kwam in moeilijkheden na het vertrek van de vorige Raad van Bestuur. Een bekwame interim-bestuurder was volgens Humanitas DMH was volgens de instelling noodzakelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.