Video

Boxtel en Haaren blij met uitstel besluit over proefboringen naar schaliegas

17 september 2013 om 22:35
nl
Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas, die onder andere in Boxtel en Haaren moeten plaatsvinden. Pas over anderhalf jaar moet er meer bekend worden. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Geschreven door

Er komt volgens Kamp een onderzoek naar alle locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Die locaties beslaan samen een oppervlakte van een kwart van Nederland. Het onderzoek zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Pas daarna beslist het kabinet.
'Risico's voorkomen'Eind augustus meldde Kamp dat er op z'n vroegst in de tweede helft van 2014 proefboringen kunnen plaatsvinden. Nu komt hij daar op terug.
"Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle mogelijke locaties en daarna kijken na de meest kansrijke en veiligste plekken."
'Bestuurders en bewoners betrekken'Volgens de minister worden door het onderzoek ook lokale bestuurders en bewoners beter betrokken bij mogelijke winning naar schaliegas. Lokale bestuurders verweten Kamp eerder dat hij weinig rekening met ze hield.
De tijd van het onderzoek wordt verder gebruikt om te kijken hoe boortechnieken kunnen worden verbeterd, zodat risico's voor het grond- en oppervlaktewater kunnen worden uitgesloten. Drinkwater- en mijnbouwbedrijven hadden eerder aangekaart dat ze bezorgd zijn. "Nu doorgaan was niet de beste weg", concludeert de minister.
'Uitstel, maar geen afstel'Het Engelse boorbedrijf Cuadrilla, dat de proefboringen wil uitvoeren, vindt het jammer dat het langer duurt tot er wordt besloten over proefboringen naar schaliegas in Nederland. Maar directeur Frank de Boer denkt dat de kans op afstel alleen maar kleiner wordt, omdat het bedrijf nu langer de tijd krijgt om Nederland te overtuigen van het nut van schaliegas.
"Kamp last zo een extra stap in. Hoe zorgvuldiger wij zijn, hoe beter dat is voor de besluitvorming", zo zegt hij tegen Omroep Brabant.
Haaren: niet helemaal blijHet gemeentebestuur van Haaren vindt het een goede zaak dat voorlopig niet naar schaliegas geboord zal worden. "Ik ben blij, maar nog niet helemaal blij", reageerde burgemeester Frans Ronnes op het uitstel van het kabinetsbesluit. Ronnes is pas helemaal tevreden als de politiek helemaal afziet van schaliegas.
Ook de gemeente Boxtel is blij dat voorlopig niet naar schaliegas geboord zal worden. Wethouder Peter van de Wiel (Milieu) noemt het uitstel van een kabinetsbesluit 'perfect, een prima eerste stap'. 
'Meer tijd voor schone alternatieven'De wethouder zegt de discussie met voorstanders van schaliegas graag aan te gaan, maar constateert ook dat er momenteel in Brabant 'geen enkel draagvlak' is. Uit onderzoek bleek eerder dat zeventig procent van de Brabanders niet wil dat er boringen naar schaliegas plaatsvinden in zijn of haar buurt. "Dat zie ik in een jaar niet zomaar veranderen."
De actiegroep Schaliegasvrij Boxtel zegt daarnaast in een eerste reactie gelukkig te zijn met het besluit van Kamp. Woordvoerster Mirjam Bemelmans: "Dat Kamp het besluit verschuift, is zeer gunstig. Nu is er namelijk meer tijd om met schone alternatieven te komen."
'Nog niet van ons af'Kamp heeft afgesproken dat er onder andere bij Boxtel voorlopig geen stappen worden gezet. Bemelmans waarschuwt de minister dat de actiegroep op blijft letten en zegt ook dat hij nog niet van Schaliegasvrij Boxtel af is.
De brief van Kamp komt op een moment dat de discussie over de proefboringen in volle gang is. De vaste Kamercommissie van Economische Zaken zou donderdag praten over de winning naar het gas, maar het is de vraag of die vergadering door het besluit van Kamp doorgaat.
Boxtel niet uitgenodigdBij de hoorzitting doen inwoners van Haaren en de Noordoostpolder hun verhaal. De gemeente Boxtel is echter niet uitgenodigd om als belangenbehartiger op te treden. Dit tot ongenoegen van het gemeentebestuur, dat zich naar eigen zeggen gepasseerd voelt. De provincie Brabant komt volgens het programma wel aan het woord.
Check voor alle nieuwsberichten over schaliegas onze themapagina: omroepbrabant.nl/schaliegas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.