Een vissig recept met octopus en gamba’s

EINDHOVEN - Het is vrijdag, dus visdag. Daarom heeft culinair entertainer Peter Kesseler een recept voor je in de aanbieding met gamba’s en inktvis. Het is gemakkelijk te maken en natuurlijk erg lekker.
Kesseler wilde iets doen met veel tentakels, een inktvis (of octopus) dus. "Vrijwel iedereen denkt dan meteen aan die taaie gepaneerde dingen. Maar je ziet die heerlijke pulpo (Spaans voor octopus red.) uit Spanje of Griekenland op de markt liggen en die zijn hartstikke lekker. Als je ze maar op de juiste manier behandelt!"

Octopus is de basis
Er zijn een paar dingen die je nodig hebt. Het begint met een octopus. Hier kun je de kop vanaf snijden, de zwarte kern haal je eruit en deze twee onderdelen gooi je weg. Vervolgens zet je een pan op het vuur met warm water en wat zeezout, het moet smaken naar de zilte zee.

Daar gaan stukken gember bij (die hoef je niet te schillen), citroengras, een paar rode uien, een Spaans pepertje, een scheutje appelazijn en that's it. Het is daarna van belang dat je het vliesje van de tentakels ontdoet voor je ze in de pan doet. Vervolgens kook je ze in tien minuutjes af. Daarna zet je ze opzij en laat je ze in het vocht afkoelen.

Finishing touch
De finishing touch gaat als volgt. Kesseler: "Je hebt een paar rode uien over die gebruik je, je pakt een paar meloentjes, sesamzaad, wat sherry en wat zeezout. Als de tentakels een beetje zijn afgekoeld zijn ze precies goed en lekker mals. Je snijd er mooie stukjes van, je doet sesamolie in de pan met knoflook, een beetje gember (nu wel geschild) en een Spaans pepertje en je blust het af met sherry. Een klein beetje verse koriander op het bord maakt het af."

Volgens Peter kun je deze 'marinade' ook gebruiken voor gamba's. Eet er wat brood bij of wat rijst. Of eet het als tapashapje, als onderdeel van meerdere gerechtjes. Dan nog een laatste tip van de culinaire meester: "Ben niet bang als je een octopus ziet liggen op de markt, maar ga ermee aan de slag!"

Meer over dit onderwerp:
peter kesseler culinair koken