Hoogzwangere Elif Yavuz uit Reusel doodgeschoten bij terreuraanslag in winkelcentrum Kenia

EINDHOVEN - De Nederlandse vrouw die zondag werd doodgeschoten bij de aanslag in winkelcentrum Westgate in het Keniaanse Nairobi, was de 33-jarige Elif Yavuz uit Reusel. Ze was hoogzwanger. "Waar iedereen zo naar uitkeek is compleet weg en veranderd in een nachtmerrie", laat haar broer weten op Facebook.
Yavuz groeide op in Reusel en ging naar school op het Pius X-College in Bladel. Enkele jaren geleden studeerde ze af als politicologe aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zo heeft haar hoogleraar Marcel Wissenburg maandag bevestigd. Elif Yavuz was volgens hem een van de beste studenten die hij ooit heeft gehad, vertelt de hoogleraar aan Omroep Gelderland.

Hoogzwanger
Na haar studie in Nijmegen vertrok Yavuz naar de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Ze heeft gewerkt bij de Wereldbank en werkte sinds kort met haar Australische partner aan een malariaprogramma in Kenia voor de Bill & Melinda Gates Foundation.

Vorige maand ontmoette Yavuz in Kenia de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, voor wiens stichting ze ook werkte. Clinton reageerde maandagavond op haar dood. "We zijn in shock en ontzettend verdrietig vanwege de dood van Elif Yavuz in de zinloze aanslagen in Nairobi. Elif stelde haar leven in dienst van het helpen van anderen, specifiek slachtoffers van malaria en HIV/AIDS in ontwikkelingslanden. Ze was brilliant, toegewijd en zeer gewaardeerd onder haar collega's, die haar zeer zullen missen."

Yavuz was ruim acht maanden zwanger. Haar broer Sinan Yavuz zou over twee weken naar Afrika vliegen in verband met de geboorte van het kleine neefje of nichtje. Sinan is zondag naar Nairobi vertrokken om zijn zus te identificeren. 

Partner kwam ook om het leven
Ook haar partner, de 33-jarige architect Ross Langdon, is omgekomen bij de aanslag. Dat meldt ABC News. Hij heeft gratis een aids-ziekenhuis in Kenia ontworpen. Vorig jaar gaf hij in Polen een speech over duurzame architectuur.   Een vriend van het stel heeft een emotionele blogpost geschreven over de dood van de twee. Hij kende Ross meer dan twintig jaar en volgens hem zat er totaal geen kwaad in de architect. De vriend heeft veel respect voor de twee. "Ze hadden allebei hun leven gewijd aan het bewerkstelligen van een vreedzame wereld. Allebei hadden ze zoveel te bieden."

Veel geschokte reacties in Eindhoven
In Eindhoven wordt er geschokt gereageerd op het nieuws van de dood van Elif. Haar vader was een bekende in de Turkse gemeenschap, laat het CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga uit Eindhoven weten. "De gemeenschap is geschokt door de dood van Elif. Het is bijna onvoorstelbaar. Zes jaar geleden hebben we haar vader begraven op de islamitische begraafplaats in Eindhoven. Daar was Elif toen ook bij." Explosies en geweervuur
In het winkelcentrum in Kenia worden maandag nog altijd gijzelaars vastgehouden. De Keniaanse veiligheidsdiensten zijn bezig met een grootschalige actie om de laatste gijzelaars te bevrijden. Maandagochtend waren explosies en geweervuur te horen en is dikke zwarte rook te zien boven het gebouw.Verder komen berichten binnen dat bij het vliegveld van Nairobi mensen zijn gearresteerd die bij de aanslag betrokken zouden zijn. De Nederlandse autoriteiten checken of onder hen een Nederlandse man is.

Hoeveel doden er tot nu toe zijn gevallen bij de aanslag is onduidelijk. Er zitten grote verschillen in de cijfers die de verschillende instanties naar buiten brengen. Het Rode Kruis houdt rekening met 69 doden.