Niemand wil nog illegaal atoombommen inspecteren in Volkel

24 september 2013 om 12:59
nl
Vredesactivisten hebben hun acties op vliegbasis Volkel opnieuw afgeblazen. Er is te weinig animo om een gat in het hek te knippen en de atoombommen te 'inspecteren'. Er waren drie aanmeldingen maar inmiddels is dat aantal gedaald naar één persoon.
Geschreven door

Die combinatie van te weinig deelnemers en gebrek aan organisatiekracht maakt het 'onhaalbaar', schrijft de vredesbeweging op een van de websites. De eerste actie stond gepland op 1 juni dit jaar, maar die werd uitgesteld naar komende zaterdag. Ook die actie is nu van de baan.
AtoombommenHet gebrek aan belangstelling is opvallend. De atoombommen van Volkel zijn al maanden in het nieuws. Er gaan stemmen op om ze terug te sturen naar de Verenigde Staten omdat ze overbodig zijn en riskant.
Acties rond Volkel zijn al tientallen jaren een bekend fenomeen. Soms werden grote groepen actievoerders opgepakt nadat ze het hek hadden stukgeknipt. Onder hen was altijd de Geldropse activiste Mariette Moors. Zij is enkele jaren geleden gestopt met de acties.
WoensdrechtDe activisten kregen de kwestie jaarlijks op de agenda bij de herdenking van de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, in augustus 1945. Activisten  drongen soms binnen op andere Brabantse bases, zoals Woensdrecht.
De vredesbeweging was ook buiten de militaire terrein bezig met de strijd tegen kernwapens. Het verzet leidde tot een slepende rechtszaak waarbij advocaten probeerden kernwapens buiten de wet te plaatsen.
VolkelVliegbasis Volkel is de enige plek in Nederland waarvan vast staat dat er atoombommen liggen opgeslagen. Naar verluidt zijn het 22 bommen die onder een F16 kunnen hangen en boven een doel worden afgeworpen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.