Tilburger Mark van Bergen schrijft boek over 25 jaar dance in Nederland

EINDHOVEN - Dancemuziek in Nederland bestaat 25 jaar. Reden genoeg om er een boek over te schrijven. Dat dacht althans Mark van Bergen uit Tilburg een jaar of drie geleden. Het eindresultaat ‘Dutch Dance’ wordt donderdag gepresenteerd in Amsterdam.
Toen dance in 1988 z'n intrede deed in Nederland was Mark dertien jaar. "Ik zat toen nog gekooid in huis!", zo zei Mark tegen presentatrice Eefke Boelhouwers. "Ik mocht alleen op vrijdag weg en ging toen in Tilburg naar Kadance. Er werd toen alleen hardcore gedraaid."

Idee om boek te schrijven was er al lang
"Ik schrijf al langer over dance. Toen het vijftien jaar bestond schreef ik een groot stuk voor het ED en toen bedacht ik me al dat ik wat groter wilde uitpakken wanneer het 25 jaar bestond. Ik zag het drie jaar geleden aankomen en realiseerde me dat ik toen moest beginnen omdat ik het anders niet zou redden." Zo'n drie jaar geleden is hij naar eigen zeggen begonnen met zwoegen achter de computer, researchen en interviewen. "Ik schreef toen ook het eerste hoofdstuk en sprak met uitgevers. Dat was wel echt het sein dat het voor het eggie was."

Van underground tot mainstream
Wat begon in de undergroundscene groeide de afgelopen 25 jaar uit tot een heus exportproduct. "Het was in 1988 de laatste echte muziekrevolutie waarin computers de macht kregen. In de jaren negentig kwamen er hitmakers bij. Daarna werd in de 00's de enorme schaalvergroting doorgetrokken." Nu is dance hot in Amerika. DJ's als Tiësto uit Breda, Armin van Buuren en Afrojack zijn er supersterren. De cirkel is daarmee rond volgens Mark. "Daar is het uitgevonden, maar het werd er nooit mainstream. Door de Nederlandse DJ's is dat sinds 2010 wel het geval. In Amerika hebben ze veel met urban/hiphop en het moet poppy zijn, de laatste jaren is pop juist naar de dance gekomen."

Drugs en dance
Er bestaat in beeld dat pillen en dance bij elkaar horen. Mark beaamt dit en geeft aan dat de ogen daarvoor niet gesloten moeten worden. "In mijn boek legt dj Joost van Bellen uit dat het een gouden huwelijk is. Zonder die pillen had house niet zo groot kunnen worden. Er zijn soms incidenten, maar het gaat ook heel vaak goed. Wat dat betreft is alcohol een grotere sloper." Op www.DutchDance.net vind je meer info of bestel het boek hier.

Feest in 013 met Flashforward
Een boek is één ding, dance vraagt vooral om een feestje en dat wordt zaterdag 5 oktober in popcentrum 013, Tilburg gehouden. Mark zal een lezing geven die audiovisueel ondersteund wordt. Als je online een kaartje koopt, krijg je het boek er gratis bij. Vervolgens draaien de Eindhovense dames Lady Aïda en Miss Djax en gaan Marcello, Dimitri en Remy één podium delen. Mark: "Dat is al tien jaar niet meer voorgekomen, daar kijk ik het meest naar uit." En wat volgt er daarna? Het zwarte gat? Mark: "Dat denk ik niet, ik verwacht dat ik nog meer lezingen kan geven. Ik blijf nog wel even bezig."