Lokale omroepen willen krachten bundelen

24 september 2013 om 16:29
nl
De lokale omroepen gaan in heel Nederland samenwerken. Ze behouden hun eigen identiteit, maar bundelen hun krachten in een streekomroep. "We denken dat de lokalen op deze manier kwalitatief beter worden en dat regionale en landelijke omroepen daardoor sneller samenwerking met ons zoeken. Dat gebeurt nu nauwelijks", zo zegt Hans Disch van de organisatie van lokale omroepen Nederland (OLON).
Geschreven door

De lokalen willen met de samenwerking het geld dat ze hebben beter besteden en een statement maken richting de politiek.
Calimero"Wij zijn lange tijd een beetje de 'calimero' geweest in de politieke discussie over de publieke omroep. In plaats van te zeggen 'jullie zien ons niet' nemen we onze verantwoordelijkheid om te laten zien dat we de burger weten te bedienen", aldus Disch.
In Brabant zijn er al verschillende lokale omroepen die samenwerken. Zo heeft het Eindhovense Studio040 een samenwerkingsverband met Glow FM uit Geldrop en De Roosendaalse lokale omroep gaat fuseren met Omroepstichting ZuidWest, zodat er een streekomroep ontstaat voor Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht.
BeleefwereldMichiel Bosgra van Studio040 heeft binnen de OLON gestreden voor meer samenwerking. "Ik ben er heel erg voor om te groeien naar omroepen die werken in de beleefwereld van mensen en die beleefwereld is groter dan één gemeente. Daar ben ik van overtuigd."
Omdat de lokalen meer in deelregio's gaan samenwerken, denkt Disch dat het de regionale omroepen niet in de weg hoeft te zitten. "Zij werken met hele andere budgetten dan wij. In Twente werken al veel lokalen samen in een mediacentrum en daar weten de krant en de regionale omroep ons steeds vaker te vinden omdat we meer betrouwbaar en kwalitatief beter zijn geworden. De lokalen zouden door de krachten te bundelen binnen het bestel een belangrijkere rol kunnen spelen en dat willen we richting Den Haag ook laten zien."
Omroep Brabant werkt sinds enkele weken ook samen in een mediacentrum, maar niet met andere regionale omroepen, maar met de regionale krant voor West-Brabant, BN DeStem.
Behoud van identiteitHoofdredacteur van Omroep Brabant, Henk Lemckert, hoopt dat Brabantse lokale omroepen niet allen de focus op samenwerking onderling leggen, maar dat ze zich op termijn bij dat project aansluiten. "Het zou goed zijn als we de krachten op een innovatieve manier, maar met behoud van ieders eigen identiteit, gaan bundelen."
Bosgra volgt de proef van Omroep Brabant en BN DeStem met veel interesse. "Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen en samenwerking met een krant of regionale omroep zit zeker in mijn achterhoofd. Maar er zijn al veel verschillen tussen lokalen onderling en wij als lokalen moeten eerst naar meer eenduidigheid. Dat er iets gaat veranderen binnen de publieke omroep is duidelijk. De vraag is nog even hoe."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.