Truckerscafé over lagere boete voor Pool: 'Daar komen wij niet mee weg'

DEN BOSCH - Het maakte de tongen los, zeker onder vrachtwagenchauffeurs. De Poolse chauffeur die wegkwam met een boete van vijftig euro waar 220 euro voor staat. "Het blijft een raar verhaal", vertelt eigenaar Joop van Nistelrooij van het truckerscafé Treurenburg in Den Bosch.
De Poolse chauffeur werd op de snelweg A50 bij Veghel gesnapt met een mobiele telefoon aan zijn oor. Omdat hij niet genoeg geld bij zich had en omdat hij een lading bederfelijke goederen vervoerde, kon de man wegkomen met een boete die overeenkwam met wat hij in zijn beurs had zitten, namelijk vijftig euro.

Het leidde tot veel reacties op Facebook en internet. Op het forum van Omroep Brabant reageerden meer dan zeventig mensen op het verhaal. Het leidde zelfs tot Kamervragen aan minister van Justitie Opstelten. Iedereen had er een mening over. Het OM liet daarom donderdag al weten dat dit 'niet meer mag gebeuren'.

'Gesprek van de avond'
Eigenaar Joop van Nistelrooij zag de chauffeurs binnendruppelen in zijn truckerscafé en hoorde ze maar over één ding praten. "Het gesprek van de avond natuurlijk in een vol chauffeurscafé", vertelt van Nistelrooij.

Want zo'n 'mazzeltje' had geen andere chauffeur ooit voor elkaar weten te krijgen. "Dat maken de jongens niet mee. Je hebt het nadeel dat je Hollandse chauffeur bent en dan wordt snel gedacht dat je wel capabel bent om de portemonnee getrokken. Bij een Oostblokker wordt daar blijkbaar anders over nagedacht."

'Volle pond betalen'
De verbijstering was dan ook groot. "Het blijft een raar verhaal", vertelt Van Nistelrooij. "Alle respect voor Poolse chauffeurs, daar die kunnen er blijkbaar mee wegkomen en een Nederlandse chauffeur moet het volle pond betalen."

De reacties waren dan ook begrijpelijk. "Sommigen hadden zoiets van, mocht het ons een volgende keer overkomen, dan zeggen wij ook dat we maar vier tientjes bij hebben. Maar of het zo in de praktijk ook werkt, durf ik te betwijfelen."