Vive La Brabant op de open dag van Brabantse wijngaarden. Proost!

MADE/BAARLE-NASSAU - Brabantse wijnboeren gaan een goed wijnjaar tegemoet. Ondanks dat het koude voorjaar leidde tot een uitgestelde druivenpluk, heeft de warme zomer z'n werk gedaan en zal de oogst over 2013 boven verwachting zijn. En er komen meer en meer wijngaarden in het Brabantse landschap!
Bij negen grotere wijnbouwbedrijven kregen belangstellenden, liefhebbers en zelfbenoemde kenners zondag uitleg over Brabantse wijn. En... het was druk. Ondanks dat wijnbouw geen 'vreemde eend in de bijt' meer is in onze provincie, blijven 'we' het toch een beetje vreemd vinden. Pas na het nemen van de nodige slokjes - en wat klokken met de tong -  gaan ook de twijfelaars over stag. Brabantse wijn smaakt! 

Marius van Stokkom uit Made was in de jaren zeventig de eerste in Brabant die grootschalig van start ging met wijnbouw. Met veel vallen en opstaan slaagde hij er in (volgens de kenners) om een uitstekende wijn te produceren.

Meer wijnbouw in Brabant
Van Stokkom heeft met wijngaard De Linie veel navolging gekregen in Brabant. Volgens de oervader van de Brabantse wijn is daar ook een economische reden voor:"Met een paar hectare kun je als je in staat bent om een goede wijn te produceren een goed belegde boterham verdienen. De investeringen zijn stukken lager dan het opzetten van een vee of een landbouwbedrijf".


Hof van Baarle
Wijngaard Hof van Baarle van Mark van de Rakt in Baarle-Nassau is zo'n voorbeeld van een nieuw bedrijf. Van de Rakt komt uit de it-sector en maakte succesvol de overstap naar wijnbouw. Het gaat zo goed met zijn bedrijf dat het afgelopen voorjaar drieduizend nieuwe wijnstokken werden bijgeplant.

Omdat het Baarle is en blijft werd een deel van die drieduizend nieuw wijnstokken noodgedwongen in Belgie geplant. Eén van de enclaves doorkruist ook wijngaard Hof van Baarle.