Video

Foutje! Verkeerde eis justitie in kopschopperszaak Eindhoven

29 september 2013 om 08:12
nl
Justitie heeft in de zaak van de geruchtmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven geblunderd. Het Openbaar Ministerie zelf spreekt van een 'vervelende verspreking'. Tegen een van de verdachten in de zogeheten kopschopperszaak werd een lagere straf geëist dan de bedoeling was. Dit kwam door een verspreking van de officier van justitie.
Geschreven door

Als gevolg hiervan vroeg justitie niet om een celstraf van acht maanden, zoals de bedoeling was, maar om een onvoorwaardelijke straf van vier maanden. Op basis van deze eis kreeg de 17-jarige Tom K. uit Turnhout van de rechtbank drie maanden celstraf plus drie maanden voorwaardelijk.
'In hoger beroep goedmaken'Het Openbaar Ministerie wil de fout in hoger beroep goedmaken. Volgens het OM zei de officier abusievelijk acht maanden. Volgens woordvoerster Juliette Nederlof heeft de verspreking geen consequenties voor de officier.
Justitie verklaarde al snel na de zitting in hoger beroep te gaan. Volgens justitie had dit te maken met de strafkorting die de rechtbank gaf voor het tonen van de beelden van de mishandeling.
'Gaat een rol spelen in hoger beroep'De advocaat van de Eindhovenaar, Peter van de Laar, vindt dat de blunder van justitie in het hoger beroep zeker een rol moet spelen. Dit omdat de verspreking de 'zoveelste fout is in deze zaak'. De advocaat gaat de rechter daarom in hoger beroep vragen rekening te houden met deze gang van zaken. De advocaat noemt het heel vervelend voor zijn cliënt dat de jongen nu uit de media moet vernemen dat er tegen hem eigenlijk een hogere straf geëist had moeten worden. Volgens Van de Laar staat de officier die de verspreking deed overigens bekend als bekwaam.
Er ontstond al opschudding in de rechtszaal doordat er voor het uitspreken van de eis al een eis werd getwitterd. Via Twitter werd de, achteraf gezien, juiste eis bekendgemaakt. Deze werd echter snel weer ingetrokken. 
Rechtsgeldige eisJustitie had de hogere eis bij de rechtbank ingeleverd, maar een officier kan hiervan tijdens een zitting afwijken na het horen van bijvoorbeeld getuigenverklaringen. De uitgesproken eis is dan ook rechtsgeldig.
Het hoger beroep in de zaak van de mishandeling dient op 27 november.
Lees alles over de kopschoppers in Eindhoven op onze themapagina: omroepbrabant.nl/mishandelingvestdijk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.