Video

ZLTO roept boeren op tot verzet tegen bouwstop provincie

30 september 2013 om 13:32
nl
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO roept veehouders en tuinders op bezwaar te maken tegen de bouwstop die de provincie vorige maand afkondigde. "Via een opeenstapeling van eisen dwarsboomt het provinciebestuur boeren en tuinders keer op keer in hun ontwikkeling. De bouwstop voor veehouderijen die vorige maand is afgekondigd, was de druppel."
Geschreven door

"De ZLTO is boos", staat dinsdag in een verklaring.
De boerenorganisatie zegt dat 1200 Brabantse melkveehouderijen zich nu niet verder kunnen ontwikkelen. Ook 170 glastuinbouwbedrijven worden getroffen door de bouwstop. De ZLTO adviseert boeren formeel bezwaar te maken tegen de nieuwe regels.
Strengere regelsDe tijdelijke bouwstop werd ingesteld omdat Brabantse boeren vanaf volgend jaar alleen nog maar mogen uitbreiden als ze aan strengere regels voor onder meer dierenwelzijn en gezondheid voldoen. Gemeenten mogen door het besluit geen nieuwe vergunningaanvragen in behandeling nemen.
Er zijn uitzonderingen mogelijk voor boeren met uitbreidingsplannen die wel aan de nieuwe regels voldoen. WeerstandBrabant telt van alle Nederlandse provincies het meeste vee. De afgelopen jaren groeide de weerstand tegen de intensieve veehouderij sterk, onder meer vanwege de risico's op dierziekten. Het provinciebestuur besloot in 2010 al een grens te stellen aan de grootte van de stallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.