Je mobieltje voelen trillen ook als je hem niet bij je hebt: Socialbesitas nieuwste verslaving

1 oktober 2013 om 13:46
nl
Het is de nieuwste verslaving van deze tijd: niet meer zonder je smartphone kunnen. Steeds meer mensen, vooral jongeren, zijn verslingerd aan social media en checken voortdurend Facebook, Twitter en WhatsApp op hun telefoon.
Geschreven door

Verslavingsdeskundige Herm Kisjes uit Eindhoven en journaliste Mayke Calis uit Den Bosch schreven er het boek Socialbesitas over, dat woensdag wordt gepresenteerd.
In het boek Socialbesitas geven Kisjes en Calis een kijkje in de 'gevaren van online vraatzucht voor een offline leven'.  Symptomen van de verslaving: de permanente drang om bereikbaar te willen zijn, niet meer zonder mobiele telefoon kunnen en in een echt gesprek alleen maar kunnen denken aan je online contacten.
'Ik zou er heel onrustig van worden'Ook Brabantse jongeren herkennen zich in het verhaal, hoewel ze het geen verslaving zouden willen noemen. Op straat geeft een meisje aan onze verslaggeefster toe niet één dag zonder mobiele telefoon te kunnen.
"Dan vraag ik me toch voortdurend af of iemand iets heeft gestuurd. Daar zou ik heel onrustig van worden." Ook haar vriendin denkt er zo over: "Echt niet, dan voel ik me kaal!".
Vier- tot vijfhonderd berichtjes per dagEen andere jongen geeft aan dat hij zo'n veertig tot vijftig vrienden heeft, die hij iedere dag tien online berichtjes stuurt via WhatsApp. "Eigenlijk lees ik alles op internet via m'n mobiel", zegt een ander. "Ik hoor via Facebook of WhatsApp of er bijvoorbeeld treinvertragingen zijn bij mij in de buurt."
Het problematische internetgebruik kan tot serieuze problemen leiden. "Concentratieverlies, slaapproblemen, een bepaalde spanning voelen als je niet bereikbaar bent. Sommige jongeren hebben last van het phantom vibration syndrome, zij denken dat zij hun telefoon voelen trillen, terwijl ze hem niet bij zich hebben", zegt auteur Herm Kisjes woensdag in Metro.
Het is een vrij nieuw fenomeen. Novadic Kentron werkt aan een behandeling tegen de problematiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.