Robèrt van Beckhoven hoort bij de eerste Meesters Boulanger van Nederland

WAGENINGEN - Robèrt van Beckhoven uit Oisterwijk mag zich sinds woensdagavond Meester Boulanger noemen. Dat betekent dat hij tot in de puntjes het ambacht brood bakken beheerst. Het is voor het eerst dat de titel in Nederland uitgedeeld wordt. Behalve Van Beckhoven deden ook vier anderen een gooi naar de titel. Drie van hen slaagden net als Van Beckhoven voor de Meesterproef.

Van Beckhoven is als enige in Nederland behalve Meester Boulanger ook Meester Patissier. Die laatste titel bemachtigde hij al in 2010. De titel Meester Boulanger is dit jaar op initiatief van het Nederlands Boulangerie Team in het leven geroepen.

Examen
De leden van de internationale examencommissie hebben de vijf kandidaten een paar dagen geobserveerd. Ze werden beoordeeld op hun theoretisch kennis en hun praktijkvaardigheden. De presentatie van de prijsuitreiking was in handen van tv-kok Rudolph van Veen. Hij noemt de meestertitel Boulanger 'een stimulans voor de persoonlijke en collectieve ontwikkeling van broodbakkers'.

De kandidaten moesten onder meer vijftien nieuwe recepten ontwikkelen. Ook moesten ze een showstuk maken dat helemaal eetbaar moest zijn.

Nóg harder werken
"Ik werd wakker met spierpijn", vertelt Van Beckhoven de ochtend na de proef. "Maar alle inspanning was dus niet voor niks." Donderdag staat hij weer in zijn zaak. "Voor mezelf is er niks veranderd. We moeten nu alleen nóg harder werken om de titel uit te dragen."

Tijd voor een uitgebreid feestje was er woensdagavond niet. "We moesten ook nog opruimen, hè? En we moesten de spullen vanuit Wageningen weer meenemen. Nu begint het feest pas!"

Robèrt van Beckhoven
Van Beckhoven komt uit een echte bakkersfamilie: zowel zijn grootvader, zijn vader als zijn oom waren bakkers. Hij werd landelijk bekend door zijn optreden in televisieprogramma's als Heel Holland Bakt en CupCakeCup.
Deel dit artikel: