Video

'Honden kijken porno' en ander werk Philip-Lorca diCorcia in De Pont Tilburg

3 oktober 2013 om 19:42
nl
Hij moet tienduizenden foto's hebben gemaakt. De Amerikaanse fotograaf Philip-Lorca diCorcia fotografeert sinds de jaren zeventig. In Museum De Pont in Tilburg is nu een overzichtstentoonstelling van hem te zien. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werk van een befaamde fotograaf.
Geschreven door

Op een van zijn foto's kijken twee honden in een smetteloze kamer naar een seksfilm op televisie. Wat onderwerp betreft, zou het een snapshot kunnen zijn. Iemand die met zijn mobiele telefoon een opvallende situatie vastlegt en via Facebook verspreidt.
StreetworkMaar zo is het hier niet. DiCorcia bouwt aan zijn foto's als een regisseur aan een film. Hij bouwt een decor, licht het uit en pas als alles perfect is, drukt hij op de knop.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor zijn serie Streetwork met foto's uit grote steden in de hele wereld. Hij kiest een plek, zorgt voor mooi licht en wacht tot er iemand in beeld loopt. Omdat mensen in de stad doorlopen, krijgt hij soms maar de kans om één of twee foto's te maken. Zelden spreekt hij de mensen aan. "Vaak weten ze niet eens dat ze zijn gefotografeerd", zegt DiCorcia.
Spel met de waarheidWie iets langer naar de foto's kijkt, ziet al die zorgvuldigheid ook. In een rommelige stadsscène, is er opeens een hoofd dat extra opvalt omdat het mooi is uitgelicht. Het is een spel met de waarheid. Wat er in eerste instantie uitziet als het in een flits gevangen 'echte leven', blijkt een precies verteld verhaal.
Tusen door vertelt DiCorcia ook nog even over het donkerblauwe jasje dat hij draagt. "Gemaakt door een kleermaker in Savile Row. Ik moest er drie keer voor naar Londen." Het ís een mooi jasje, hij draagt er een korte broek onder en een stel slippers.
Man in een cowboypakEen van de foto's toont een ongerept Amerikaans landschap (maar nog niet zo lang na een bosbrand). Rechtsonder rijdt een man in een cowboypak op een paard. Dat was dan weer niet gepland, vertelt de fotograaf.
"Ik zag de man aankomen en heb hem gevraagd vijf minuten te wachten tot ik m'n camera had opgebouwd." Toen het paard eenmaal ging lopen, kon DiCorcia met zijn grote technische camera twee negatieven maken. Daarna waren ze weer verdwenen.
In een komedie belandEven lijken we in een komedie te belanden. De Tilburgse kunstenaar Zeus Hoenderop heeft aangeboden DiCorcia te scheren. De kunstenaar vond zijn haren te lang. Het zal voor het eerst zijn dat in De Pont een kunstenaar temidden van zijn kunstwerken zijn haar laat bijwerken. Hoenderop legt alles vast op film: hij maakt voor De Pont een reportage over de expositie van DiCorcia.
De foto's van DiCorcia hangen tot halverwege januari in De Pont.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.