Stuifmail zondag 6 oktober: augurkenstruiken en tijgerspinnen

EINDHOVEN - Iedere week beantwoordt boswachter Frans Kapteijns in het radioprogramma van Willem-Jan Joachems vragen van luisteraars over opvallende zaken in de natuur. In Stuifmail van deze week: een augurkenstruik, een tijgerspin, een bladpootwants, en als afsluiter een gedicht.
Augurkenstruik
Op de foto de vrucht van de Decaisnea fargesii oftewel de augurkenstruik genoemd. Deze wijsheid heb ik van Jos Kepers, hovenier in Oisterwijk. Het is dus een soort, die niet thuishoort bij onze Nederlandse flora, maar komt van oorsprong uit het westen van China en de Himalaya. Overigens heeft deze augurkenstruik niets van doen met de eetbare augurk.

De Decaisnea fargesii is voor het eerst in 1895 door de Fransman Joseph Decaisne ingevoerd en dus naar hem vernoemd. Na de bloei vormen zich ongeveer tien centimeter lange, augurkvormige vruchten (worstvormige blazen). Deze hebben een metallic blauwgrijze kleur, op de foto goed te zien.

Tijgerspin
Op de foto een prachtig plaatje van een vrouwtjes wespspin. Deze spin heeft de naam te danken aan haar uiterlijk. Wespspinnen kunnen niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De wespspin komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich verspreid naar het noorden tot in Noorwegen en komt tegenwoordig ook in grote delen van Europa voor, ook in Nederland en België.

Met name op zonnige plekken is deze spin te vinden. In Nederland was deze soort vrij zeldzaam, ze werd pas in 1980 ontdekt in Limburg. De laatste jaren rukt de spin op naar het noorden, mogelijk door de warmere zomers als gevolg van de klimaatsverandering.

Bladpootwants
Op de foto staat een bladpootwants. In de bijgevoegde link kan je onder andere lezen, dat de wants wel schadelijk is maar dan vooral voor planten, en met name naaldhout. De mens heeft niets te vrezen.

Gedicht van Caroline Hooijer
De eeuwige cyclus
van het leven
de seizoenen
van de aarde
zijn het bewijs
dat de grootste
wonderen
alledaagse
dingen zijn
als je het kan
zien...