Video

Deveny is genezen van kanker, maar moet verplicht naar speciaal onderwijs: 'Ik ben nog liever dood'

9 oktober 2013 om 22:52
nl
Het was vijf jaar terug goed mis met de 15-jarige Deveny toen er bij haar een hersentumor werd geconstateerd. Nu is ze genezen en wil dolgraag terug naar haar oude school. Maar dat mag niet. Ze is verplicht speciaal onderwijs te volgen. Intussen is de zaak zo hoog opgelopen dat Deveny al tien weken thuiszit.
Geschreven door

Deveny zat op het Helicon in Den Bosch. Omdat ze na haar ziekte niet meekwam met de rest, werd ze op een bovenschoolse voorziening gezet. Dat is een tijdelijke plek waar kinderen zitten met problemen. Ze kunnen daar maximaal dertien maanden zitten. Daarna wordt gekeken waar het kind het best terecht kan.
'Liever dood'Deveny zou naar het speciaal onderwijs moeten. Maar na één dag kwam ze huilend thuis van het Stedelijk VSO in Rosmalen. "Ik zit daar tussen kinderen met het syndroom van down en ADHD, dat kan ik niet aan", zegt ze. "Die kinderen hebben heel andere problemen dan ik. Ik zei tegen de leraren dat ik liever dood wilde."
Scholen kunnen leerlingen niet zomaar uitschrijven. Omdat Deveny niet naar het Stedelijk VSO in Rosmalen wil, staat ze nog steeds ingeschreven op het Helicon in Den Bosch. Maar daar is ze niet meer welkom.
Melden voor verhoorOp de locatie waar ze tijdelijk zat, mag ze niet meer komen omdat ze daar al dertien maanden heeft gezeten. Ze zit dus nu al tien weken thuis en moet zich binnenkort melden bij de leerplichtambtenaar voor een verhoor, omdat ze niet naar school gaat.
Deveny stuurde zelfs een brief naar de koningin. Ze kreeg na een paar dagen antwoord; de zaak was doorgestuurd naar het ministerie. Maar het leverde niks op.
'Juiste begeleiding'De directeur van Helicon is niet op de hoogte van deze specifieke zaak. Maar zegt wel dat bovenschoolse voorzieningen altijd tijdelijk zijn. "Er wordt dan de juiste begeleiding gezocht. En uiteindelijk wordt er een juiste plek gezocht. Dat kan bij ons op het VMBO zijn, maar ook op een andere plek." Voor Deveny werd dat dus het speciaal onderwijs.
De gemeente Den Bosch, waar de leerplichtambtenaar onder valt, heeft nog niet gereageerd. De halfzus van Deveny is inmiddels een petitie gestart, zodat jongeren als Deveny niet tussen wal en schip vallen.
Deveny wil zo snel mogelijk aan de slag bij de opleiding tot nagelstyliste. Ze is daar welkom. "Maar dat mag niet van de leerplichtambtenaar", zegt ze. "En dat is balen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.