Video

Uniek: doodzieke zeearend herstelt met sneeuwschoenen aan zijn klauwen

11 oktober 2013 om 10:58
nl
In het bloed van de zeearend die twee weken geleden meer dood dan levend werd binnengebracht bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert zijn geen sporen van vergif meer aangetroffen. Het opvangcentrum kreeg vrijdag het goede nieuws van de dierenarts. De vogel herstelt zo goed dat één van de spalken - een soort sneeuwschoen - ook al is verwijderd. Zelfstandig eten doet het beest echter nog niet.
Geschreven door

Hoewel absolute rust en afzondering de beste behandeling is mag de verslaggever bij uitzondering dertig seconden lang het beest zien:"Hij zit links in de hoek", waarschuwt Diwi Nieboer, die vervolgens een klepje opendoet... 
De koning van de BiesboschOog in oog staat de verslaggever met een schitterende vogel die verontwaardigd in de camera kijkt. Aan zijn linker poot zit iets geels van plastic:"Dat is een spalk gemaakt van een oud kattenluikje", vertelt Nieboer:"De dierenarts heeft de tenen van de poot op het luikje vastgemaakt, zodat hij nu loopt op een soort sneeuwschoen.Toen de zeearend werd gevonden waren zijn klauwen helemaal verkrampt, een teken dat hij vergiftigd was".
Eet smakelijk: een konijnOmdat roofvogels hun prooi pakken met opengesperde klauwen had het spalken en spreiden van de poten een eerste prioriteit. Hoewel de zeearend nu nog met de hand moet worden gevoerd, eet hij veel en goed: "We zijn begonnen met eendagskuikens, ratten en  muizen en nu ligt er een konijn in zijn hok", zegt Charles Brosens. Het voeren gaat steeds moeilijker omdat het een enorme sterke en wilde vogel is!
Fly Like an Eagle "Zo gauw hij zelfstandig gaat eten en de klauwfunctie komt weer helemaal terug, dan brengen we hem zo snel mogelijk terug naar de Biesbosch om hem vrij te laten". Als het herstel zich doorzet verwacht het vogelopvangcentrum dat de zeearend eind oktober weer vrijgelaten word. Het loslaten zal gebeuren aan de rand van de Biesbosch. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.