Wetenschappers houden de lol en de leut tegen het licht op eerste carnavalscongres

DEN BOSCH - Den Bosch is op 9 november het toneel van een heus carnavalscongres. Voor zover bekend is het voor het eerst in Nederland, misschien zelfs in Europa, dat wetenschappers bij elkaar komen om te praten over ons belangrijkste volksfeest. Of de hoogleraren en professoren verkleed moeten komen, is niet bekend, maar een boerenzakdoek zou wel op zijn plaats zijn.
Op het carnavalscongres zullen sociologen, een vrijetijdswetenschapper, een fotograaf, een bestuurskundige en hoogleraar en streektaalfunctionaris Jos Swanenburg ieder hun visie op carnaval uiteenzetten. Ook oud-hoogleraar Herman Pleij zal spreken op het congres. Hij schreef over de middeleeuwse wortels van het volksfeest. Naast de voordrachten is er een paneldiscussie.

Eindhoven 2018
Commissaris van de Koning Wim van de Donk kondigde het carnavalscongres begint dit jaar al aan. Het zou mooi passen in de opmaat naar Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018. Maar het bleef lang stil en niemand wist of er iets zou gebeuren. Uiteindelijk werd Eindhoven afgewezen. De initiatiefnemers lieten zich niet uit het veld slaan en hebben het idee voor een congres doorgezet. 

Zaterdag 9 november is het zover, net voor 'ellu'-elluf', dat is geen toeval. Het congres is onderdeel van het Erasmusfestival. In het programma zitten wat carnavaleske grappen verborgen. Bijna alle sprekers beginnen en stoppen op tijdstippen die deelbaar zijn door 11, zoals 11:55.

Bier
Muziek is er ook en uiteraard helemaal in stijl. De carnavaleske klanken worden verzorgd door het Bossche carnavalstrio De Kleinkeinder. Mocht het nou al te serieus en te wetenschappelijk worden, dan is er toch even een vrolijke noot. Er is trouwens ook bier na afloop. De toegang is gratis, wel even aanmelden van tevoren.