Speculaasplanksnijden, molensteenmaken en beenbewerken op Dutch Design Week

11 oktober 2013 om 13:28
nl
Het oude ambacht gaat verloren in Nederland. Er is nog maar één molensteenmaker en er zijn bijna geen mensen meer die bijvoorbeeld sierranden van baksteen kunnen maken. Daarom vraagt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed aandacht voor het oude ambacht tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Geschreven door

"Wat moet je dan met gerestaureerde molens als er geen molenstenen meer zijn?", legt Ineke Strouken uit, de directeur van erfgoedcentrum.
Vergane glorieVolgens Strouken denken mensen bij het oude ambacht te snel aan nostalgie en vergane glorie. Strouken denkt dat dat komt doordat leren met je hoofd de laatste jaren meer gewaardeerd werd dan werken met je handen.
Daar lijkt nu verandering in te komen, want er komt steeds meer interesse voor vakmanschap.  Mensen willen graag dingen kopen die duurzaam zijn, kwaliteit hebben en uit de regio komen.
Dutch Design WeekHet volkscultuurcentrum maakte een boek waarin het veertig ambachten laat zien die in Nederland dreigen te verdwijnen. Tijdens de Dutch Design Week geven deze mensen masterclasses aan nieuwe ontwerpers.
Om het oude ambacht in leven te houden, wil Strouken nieuwe verkooppunten creëren en laten zien dat het handgemaakte producten bijzonder zijn. De Dutch Design Week is van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.