Van Quote 500 naar Quiet 500: armen in Tilburg

TILBURG - Een tijdschrift vol verhalen over armen en armoede in Tilburg. Donderdag komt er een 132 pagina's dikke glossy uit met daarin twintig verhalen over Tilburgers die in armoede leven.

Het blad heet de QUIET 500, een parodie op de QUOTE 500 waarin de 500 rijkste Nederlanders staan. De QUIET 500 zal op de mat vallen van iedereen die in de QUOTE 500 staat. Ook alle lokale, provinciale en landelijke bestuurders en volksvertegenwoordigers krijgen de QUIET 500 bezorgd.

Verheerlijking van rijkdom
Het blad is een idee van de Tilburgse schrijver Anton Dautzenberg. Hij wond zich op over de verheerlijking van rijkdom terwijl armoede in stilte beleden wordt. Met zijn glossy QUIET 500 wil hij een statement afgeven. Eric Rugebregt werd geïnterviewd voor de glossy. Hij zit in de bijstand. "Ik heb elke maand zestig euro vrij te besteden. Daar kan ik van eten, kleding aanschaffen en huishoudelijke artikelen kopen." Rugebregt heeft zijn flat mooi ingericht, maar die spullen komen allemaal uit de tijd dat het voor de wind ging. "Ik vertegenwoordig een groep die je niet bij de voedselbank verwacht. Het is mij overkomen en dat kan bij iedereen gebeuren."


Niet stil houden
Dautzenberg stelde een redactie samen van zo'n dertig fotografen, dichters, tekenaars en vormgevers, die allemaal belangeloos meewerkte om het blad tot stand te laten komen. In het blad wordt de rijkdom flink op de hak genomen. Ook Marieke Verhoeven liet haar verhaal optekenen. "Als iedereen zijn mond erover blijft houden, blijft het stille armoede. Ik wil dat bekend wordt dat er echt armoede bestaat in Nederland.

De eerste oplage bedraagt 6500 stuks en gaat in de winkels tien euro kosten. 

Deel dit artikel: