Landelijke proef met alternatieve aanpak overlastgevers begint in Eindhoven

13 oktober 2013 om 15:21
nl
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen beginnen een landelijke proef, waarbij overlastgevende buren veel eerder worden aangepakt dan gebruikelijk. Daarmee wordt jaren doormodderen en zeer hoge kosten door uitzetting voorkomen. Een geval in Eindhoven dient als voorbeeld voor de alternatieve aanpak.
Geschreven door

In Eindhoven verzamelde een man gebruikte luiers, wat stank en overlast van ongedierte veroorzaakte. Normaal gesproken wordt zo iemand zeker niet op korte termijn uit zijn woning gezet. Maar door via de rechter met succes te laten afdwingen dat de luierman zich laat behandelen, werd het probleem afdoende aangepakt.
Uitzetting kost veel geld en geduldVolgens onderzoeker Michel Vols kunnen er wel vijftien jaar voorbij gaan voordat iemand die overlast veroorzaakt echt zijn huis uit gezet wordt. Een rechter stemt niet zomaar in met uithuiszettingen, en al die tijd houdt de overlast aan. De klachten moeten worden verzameld en gaandeweg is een heel leger ambtenaren, sociaal werkers en buren bezig met dossieropbouw. Ook politie moet er soms bijkomen.
Deze procedure loopt per uitzetting in de tonnen. Bovendien wordt het probleem waar het om gaat meestal alleen maar verplaatst. De dader gaat elders wonen of wordt dakloos, maar houdt zijn of haar slechte gewoonte(s)..Aanpak zoals in Eindhoven in heel Nederland De luierverzamelaar in Eindhoven werd via de rechter gedwongen om zijn huis door de gemeente te laten schoonmaken en iemand van de thuiszorg te laten inwonen. Ook andere hulpverleners konden daar veilig terecht. En dat werkte.
Het Eindhovens voorbeeld krijgt nu op veel andere plaatsen verspreid over het land navolging bij conflicten over overlast met huurders. "Niet meteen uitzetting eisen, maar een verbod op iets. Of eisen dat iemand gaat afkicken bijvoorbeeld, of zich laat behandelen door een psychiater, zodat de overlast afneemt. Daar gaat een rechter veel sneller mee akkoord en de gedupeerde buren zien dat er tenminste iets gebeurt," zegt onderzoeker Michel Vols.
Inmiddels zijn ook woningcorporaties elders in Brabant enthousiast over de proef.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.