Anoniem informatie lekken naar Omroep Brabant? Dat kan via Publeaks

EINDHOVEN - Om het voor klokkenluiders mogelijk te maken anoniem en beschermd documenten te lekken naar de media werkt Omroep Brabant sinds deze week samen met Publeaks. Vanaf woensdag kan Omroep Brabant getipt worden waarbij de anonimiteit van de klokkenluider door het gebruik van Publeaks gegarandeerd is.
Publeaks, dat ook gebruikt wordt door onder meer de NOS en RTL Nieuws, maakt gebruik van een zogeheten TOR-netwerk, wat er voor zorgt dat de afzender niet te traceren is. Via een TOR-netwerk surf je over het internet via andere computers, wat er voor zorgt dat informatie over de gebruikte computer en daarmee de gebruiker niet zichtbaar is.

Gecodeerd
Daarnaast wordt verzonden informatie, documenten of beeld- en geluidsfragmenten, gecodeerd naar de media gestuurd waar alleen Omroep Brabant een 'sleutel' van heeft. Op deze manier is de verzonden informatie alleen uit te lezen door de ontvanger. Mocht de info door hackers onderschept worden, kunnen zij de gevoelige informatie niet uitlezen.

Publeaks kan op deze manier de anonimiteit van de klokkenluider garanderen. Het moet mensen in staat stellen om op een laagdrempelige manier gevoelige informatie te lekken naar de media. Informatie die een klokkenluider openbaar wil maken in het openbaar belang zonder dat de individuele lekker hier gevolgen van ondervindt.

Henk Krol en Publeaks
Zo wist de Volkskrant onlangs dankzij Publeaks openbaar te maken dat 50Plus-leider Henk Krol uit Eindhoven als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel heeft ontdoken. Toen de Volkskrant die onthulling deed, was Krols situatie onhoudbaar. Hij trad af.

Dus, zijn er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen waar Omroep Brabant aandacht aan moet besteden? En wil je gegarandeerde anonimiteit? Stuur het ons dan via Publeaks.
Meer over dit onderwerp:
publeaks omroep brabant anoniem lekken informatie