Video

Buurtbewoners vrezen vuurwerkopslag in Waalre: 'Niemand wil een tweede Enschede'

15 oktober 2013 om 16:59
nl
De angst bij driehonderd bewoners vlakbij koopjesmarkt Timco in Waalre zit er goed in. Midden in de wijk komt een vuurwerkopslag waar tienduizend kilo consumentenvuurwerk mag liggen. "We krijgen een tijdbom in achtertuin", zegt bewoner Els Smeets. "We zijn bang voor een tweede Enschede." Dat is echt onzin vindt milieukundig adviseur Albert van der Linden.
Geschreven door

De opslag moet bij voordeelmarkt Timco in Waalre komen. Veel bewoners zitten nu in de stress volgens Els Smeets. "Honderden bewoners, ja. Als de boel ontploft, gaan wij het als buurt niet meer navertellen."
'Nul komma nul risico'Dat is niet waar volgens milieukundig adviseur Albert van der Linden. Hij adviseerde Timco. "De risico's voor de buurt zijn nul komma nul. Het consumentenvuurwerk is vooral papier en karton en bevat slechts tien tot twaalf procent kruit."
De gemeente kan de komst van de vuurwerkbunker moeilijk tegenhouden. De aanvraag voor de opslagplaats is wettelijk getoetst en dan kan de gemeente niets anders doen dan de plannen goed te keuren. Wel kunnen bewoners nog bezwaar maken. Daar hebben ze tot half november de tijd voor. Die bezwaren worden getoetst en zouden er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat de opslagplaats er niet komt.
InformatieavondDonderdagavond 24 oktober is er een informatiebijeenkomst bij Timco zelf. Timco wil 10.000 kilo consumentenvuurwerk opslaan. In Enschede ging het om 177.000 kilo zwaarder professioneel vuurwerk.
Buurtbewoners krijgen tijdens de informatieavond uitleg en mogen vragen stellen. Volgens Van der Linden zijn er veel meer van dit soort vuurwerkopslagplaatsen in woonwijken.
400 opslagplaatsen in Brabant"Nederland heeft er iets meer dan 1700. Daar mag dan maximaal 10.000 kilo vuurwerk liggen. Daarvan liggen er best veel in woonwijken." In Brabant zijn er ongeveer 400 opslagplaatsen voor maximaal 10.000 kilo vuurwerk. Daarnaast zijn er nog twintig bedrijven die meer dan 10.000 kilo vuurwerk op mogen slaan.
Van die twintig, zijn er drie bedrijven die zoveel zwaar vuurwerk op mogen slaan dat ze te boek staan als risicobedrijven en aan strengere eisen moeten voldoen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.