Madeleine van Toorenburg schuift Shepherd de zwarte piet toe

21 oktober 2013 om 17:43 • Aangepast 22 november 2020 om 03:06
nl
Madeleine van Toorenburg, Tweede-kamerlid van het CDA, uit Rosmalen heeft dinsdag bij Omroep Brabant vol verontwaardiging gereageerd op de uitspraken van Verene Shepherd. Het hoofd van de VN-onderzoeksgroep die onderzoek doet naar het Nederlandse Sinterklaasfeest noemde zwarte piet 'racistisch' en 'een terugkeer van de slavernij'.
Profielfoto van
Geschreven door

"Deze uitspreken lijken mij een absolute reden om eens met mevrouw Shepherd te gaan praten" reageerde Van Toorenburg verontwaardigd.
In een interview met EénVandaag zei Shepherd dat haar werkgroep niet begreep waarom Nederlanders niet inzien dat het Sinterklaasfeest 'een terugkeer naar de slavernij' is en dat ze moeten stoppen met dit feest. Die uitspraak schoot bij Van Toorenburg in het verkeerde keelgat.

Wachten op privacy instellingen...

'Onderzoek is sowieso bizar'Madeleine van Toorenburg was, samen met een delegatie van de Eerste en Tweede Kamer, sowieoso al in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De uitspraken van Shepherd zijn voor Van Toorenburg nu een reden om haar ook maar eens op te zoeken. "Ik vind dit onderzoek sowieso bizar. We spreken straks over de toestand in Mali, over kindersterfte etcetera. En dan gaan ze zich druk maken om het Nederlandse Sinterklaasfeest."
Jamaicaanse afkomstOp Twitter en andere social media oogstte Shepherd veel kritiek omdat zij zelf een donkere huidskleur heeft en dus partijdig zou zijn. Van Toorenburg kan zich niet in die kritiek vinden, maar vind dat Shepherd vooral vanuit haar rol als hoofd van de onderzoeksgroep zich dit soort uitspraken niet kan veroorloven.
"Als haar afkomst haar parten speelt in deze kwestie dan mag ze dat zeggen, maar als je als VN tijdens het onderzoek naar Nederland gaat roepen schaf dit grote volksfeest af, dat vind ik echt ongepast en buiten alle proporties."

Discussie over de hoofen van kinderenMadeleine van Toorenburg vindt het jammer dat deze discussie over de hoofden van kinderen wordt gevoerd. "Mijn dochter is tien jaar, ze heeft op school over de slavernij geleerd. Ik heb haar en haar vriendinnetjes gevraagd wat zij hier van vonden en ze keken me verbijsterd aan."
Haar dochter, zo zei ze, snapte helemaal niets van de vergelijking. Zwarte Pieten zijn kindervrienden, dat heeft niets met slavernij te maken. Slavernij is een verschrikkelijk iets en we moeten blij zijn dat die tijd geweest is, zo zegt de dochter van Van Toorenburg. "En daar kunnen een heleboel mensen iets van leren", besluit het Tweede-kamerlid.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.