Eerste proeffabriek in Nederland voor 3D printen van metaal gestart in Eindhoven

EINDHOVEN - De allereerste 3D-printer van Nederland waar bedrijven metalen dingen kunnen laten maken is donderdag begonnen. Het apparaat staat op Strijp-S in Eindhoven in een hal van een voormalig Philips-gebouw.
Het bedrijf Additive Industries is eigenaar van de 3D-printer.

Proeffabriek
Het is de bedoeling dat technische bedrijven in de regio gaan onderzoeken welke metalen producten geschikt zijn om 3D uit te printen in het 'Add Lab'. Het principe van zo'n apparaat is dat een laserstraal metaalpoeder laagje voor laagje opbouwt en daardoor zeer precies kan werken. Ook gaat er nauwelijks materiaal verloren.

Het is niet de bedoeling dat er op Strijp-S massaproductie wordt opgezet. Jonas Wintermans van Additive Industries: "We noemen dit specifiek een proeffabriek, een faciliteit waar high tech toeleveranciers kunnen gaan leren wat er mogelijk is met deze techniek".

NTS Precision
Eén van de deelnemende bedrijven is NTS Precision in Eindhoven, dat metalen onderdelen uit massieve blokken metaal freest. Daarbij gaat tot wel 70 procent van het materiaal verloren. Samen met acht andere bedrijven gaat NTS Precision op Strijp-S proeven doen met uitprinten van 3D onderdelen van metaal. In totaal is er 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in het Add Lab.