Museum Jan Cunen moet met negentiende eeuw Oss inspireren

25 oktober 2013 om 19:02
nl
Museum Jan Cunen in Oss moet de negentiende eeuw centraal stellen. Het was de eeuw waarin Oss zich snel ontwikkelde. Het museum kan dan een inspiratiebron worden voor Ossenaren die in deze tijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun stad weer tot bloei te brengen. Oss heeft op dit moment bovengemiddeld te lijden van de economische crisis.
Geschreven door

Het is kort samengevat de mening van een groep deskundigen die de afgelopen tijd probeerden te bedenken waar het heen moet met Museum Jan Cunen in Oss. Het viertal presenteerde hun ideeën zaterdagmiddag in het museum zelf. De gemeente Oss heeft hen gevraagd om verder mee te denken over het museum.
Vijf ton bezuinigingDe toekomst van het museum is al een poosje onduidelijk. De gemeente Oss bezuinigt de komende jaren fors en wil vijf ton weghalen bij Jan Cunen en het gemeentearchief. Tegen die korting op het museum wordt veel geprotesteerd; tot nu toe houdt de Osse raad vast aan het plan.
Piet Hagenaars, Edwin Jacobs en René Pingen (allemaal oud-directeuren van het Osse museum) schreven samen met hoogleraar pedagogiek Micha de Winter (geboren in Oss) een toekomstvisie voor Jan Cunen. Zij hopen daarmee dat in Oss op een andere manier over het museum gaat worden nagedacht en dat Jan Cunen niet alleen gezien wordt als bezuinigingsobject.
De 19e eeuw waarin Oss een bloeiperiode had, zou centraal moeten staan bij het nieuwe Jan Cunen. En dan gaat het om de geschiedenis van de 19e eeuw én om de kunst uit die tijd. Jan Cunen zou samen moeten werken met andere musea die zich op die periode richten. Ook samenwerking met Osse scholen en kunstinstellingen is belangrijk.
Villa Constance De schrijvers hebben een visie geschreven en geen concreet uitgewerkt plan. Er zit geen begroting bij of een precies overzicht van het aantal werknemers. Wel schrijft het viertal dat het museum in Villa Constance zou moeten blijven en dat voor een professioneel museum beroepskrachten nodig zijn. Piet Hagenaars betwijfelde dan ook hardop of er met de voorgestelde bezuinigingen een professioneel museum in Oss kán bestaan.
De Osse wethouder Jan van Loon was zaterdag bij de presentatie maar sprak eerder deze week al met de schrijvers over hun stuk. Van Loon is enthousiast over hun bijdrage en over de discussie die nu over het museum is losgebarsten. In het college wordt binnenkort verder gepraat over de bezuinigingen op cultuur in Oss. De gemeente heeft historicus Gerard Rooijakkers gevraagd daarvoor een studie te schrijven over de culturele identiteit van Oss.
SchilderijenDe keus voor de 19e eeuw heeft een dubbele verklaring. Het was inderdaad een bloeiperiode voor Oss maar Museum Jan Cunen heeft ook een bijzondere collectie met schilderkunst uit die periode. Het museum houdt dan ook regelmatig tentoonstellingen met 19e eeuwse schilderkunst.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.