Eerste herfststorm achter de rug: vooral veel omgewaaide bomen in West- en Midden-Brabant

EINDHOVEN - De eerste herfststorm van dit jaar is maandag over Brabant getrokken. Volgens Meteo Consult hebben we wat onze provincie betreft het ergste achter de rug. De weerkundigen spreken voor Brabant over een 'flinke herfststorm'.
Ook maandagmiddag bleef het nog flink doorwaaien, maar windstoten van honderd kilometer per uur zullen in Brabant volgens Meteo Consult maandag niet meer voorkomen.

Stormschade
Verzekeraar Interpolis in Tilburg ontving maandag 3.500 schademeldingen uit het hele land. Per regio is nog niet te zeggen waar de schade het grootst is. Omgevallen bomen, schuttingen die omvallen en rondslingerend puin en dakpannen richtten de meeste schade aan.

De eerste meldingen van stormschade stroomden al in de nacht binnen. Zo blokkeerde een omgewaaide boom maandagochtend  de hoek van de Markendaalseweg en de Fellenoordstraat in Breda. Er dreigden meerdere populieren om te vallen.

Er werd dan ook druk gewerkt met hoogwerkers om de bomen te kappen. De belangrijke verkeersader in het centrum van Breda was maandagochtend lange tijd afgesloten.

Verkeer
De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwde voor een zware ochtendspits met in heel Nederland meer dan driehonderd kilometer file. Uiteindelijk leek het mee te vallen en bleef het beperkt tot zo'n 200 kilometer.  Automobilisten pasten zich volgens de ANWB goed aan aan de omstandigheden.

Wel ging het onder meer mis op de A2 bij Leenderheide waar maandagochtend auto's op elkaar botsten. Op de A2 bij knooppunt Empel kantelde 's middags een vrachtwagen, dat zorgde voor vertraging.De meldingen van omgevallen bomen door de storm kwamen vooral uit het midden en westen van de provincie. Onder meer in Oudenbosch, Roosendaal, Berkel-Enschot, Hoogerheide, Woensdrecht, Oosterhout, Tilburg, Loon op Zand en Goirle.

Uit het oosten van de provincie komen meldingen van schade uit onder meer Reusel en Valkenswaard. De N65 was rond kwart over zes tussen Berkel-Enschot en Oisterwijk in de richting van Den Bosch korte tijd geblokkeerd door een omgewaaide boom. Een boer die voorbij kwam wist de boom van de weg te slepen zodat het verkeer snel weer door kon rijden.

Midden- en West-Brabant
De brandweer in met name Breda en Tilburg kreeg het erg druk met de storm. In het midden en westen van de provincie kwamen 's ochtends al 354 meldingen van stormschade binnen. Zo belandde in Loon op Zand een boom op een huis aan de Handboogstraat.

In Oisterwijk is het fietspad richting Durendael 2College afgezet. Er bungelen daar veel losse takken aan de hoge bomen en daarom is het te gevaarlijk om gebruik te maken van het fietspad richting de school. De brandweer heeft het pad met hekken afgezet. Dinsdagochtend wordt geprobeerd het pad weer veilig te krijgen. Of leerlingen er dan al door kunnen om hun fiets aan de achterkant van de school te parkeren, is nog niet duidelijk.

Iets voor zeven uur maandagochtend kondigde het KNM voor het westen, midden en noorden van het land 'code rood' af. Een weeralarm voor zeer zware windstoten. In Brabant gold code geel voor gevaarlijk weer. Omstreeks 15.00 uur werd het weeralarm voor het hele land ingetrokken.

Eindhoven Airport
Op Eindhoven Airport hebben ze weinig tot geen last gehad van de storm. Er werden geen vluchten geannuleerd en er was nauwelijks vertraging.

Boswachter voor Brabants Landschap in West-Brabant, Erik de Jonge, waarschuwde maandagochtend om niet naar het bos te gaan. Er zouden als gevolg van de storm wel eens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan:Mail ons je stormfoto's
We ontvingen al veel foto's van de herfststorm. Heb jij foto's van bijvoorbeeld stormschade of andere foto's die met de harde wind te maken hebben, mail ze ons dan via internet@omroepbrabant.nl. Of laat het ons weten via Twitter: @omroepbrabant.