Rechter: geen straf voor bevoorraders coffeeshops Grass Company Den Bosch

DEN BOSCH - De twee Tilburgers die in 2011 werden opgepakt bij een wietopslagruimte in Den Bosch van waaruit de coffeeshops van The Grass Company werden bevoorraad, krijgen geen straf. De rechter in Den Bosch vindt wel dat ze de Opiumwet hebben overtreden. Justitie had hoge boetes en voorwaardelijke celstraf geëist.

De politie viel de opslagplaats van The Grass Company die coffeeshops runt in Tilburg en Den Bosch, op 1 september 2011 binnen. Er werden in een verborgen ruimte acht kilo hennepproducten en 15.000 voorgedraaide joints gevonden en in beslag genomen.

In dienst bevoorradingsbedrijf coffeeshops
De koerier die in de loods aan de Rietveldenweg in Den Bosch aanwezig  was, werd meteen aangehouden. Hij was de huurder van het bedrijfspand. De nu 50-jarige Tilburger hoorde twee weken geleden een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 50.000 euro boete tegen zich eisen. Tegen zijn 36-jarige handlanger, ook uit Tilburg, eiste justitie 10.000 euro boete en vier maanden voorwaardelijk.

Beide mannen waren in dienst van een bedrijf dat de bevoorrading van de beide coffeeshops verzorgde. Het pand aan de Rietveldenweg in Den Bosch werd na de inval voor een jaar gesloten wegens overtreding van de opiumwet.

Rechtbank: óf gedogen óf verbieden
De in Den Bosch beslag genomen softdrugs waren toereikend voor een voorraad van ongeveer twee dagen voor de te bevoorraden coffeeshops. Volgens de rechtbank doet zich hierbij de paradoxale situatie voor, dat de gemeente en het Openbaar Ministerie de verkoop en het op voorraad hebben tot 500 gram softdrugs in coffeeshops, gedogen. Daarvoor is dagelijkse bevoorrading nodig van de gedoogde shops. Maar degenen die zorgen voor die bevoorrading worden toch door justitie vervolgd.

Ook handelen de coffeeshops volgens de rechtbank niet in strijd met de gedoogvoorwaarden van de gemeente. De beide verdachten hadden bovendien een legaal arbeidscontract bij het vervoersbedrijf.

Ondank dat de bevoorrading met wiet waar de verdachten bij betrokken waren op zich strafbaar is, kan volgens de rechtbank toch worden volstaan met ze schuldig te verklaren, zonder straf op te leggen.

Deel dit artikel: