Video

Jonge vosjes doodgeslagen in bossen van Deurne, klokkenluider over gruweldaden door jagers

30 oktober 2013 om 08:49
nl
Jagers die jonge vosjes doodslaan tegen een boom. Reeën illegaal bijvoeren om ze makkelijker te kunnen afschieten en vogelnesten die doorboord worden met kogels. In de bossen rond Deurne zouden jagers zich volgens een bij ons bekende klokkenluider schuldig maken aan ernstige dierenmishandeling.
Geschreven door

De bij Omroep Brabant bekende klokkenluider wordt sinds hij misstanden in de openbaarheid heeft gebracht rond de jacht in Deurne bedreigd: "Meer dan eens word je 's nachts gebeld en dan laten ze het geluid van een mitrailleur door de telefoon klinken."
De klokkenluider wordt door gemeenteraadslid Wilbert van Deursen uit Deurne betrouwbaar genoemd. Ook de woordvoerder van Faunabescherming Nederland zegt de klokkenluider te vertrouwen.
Barbaars gedrag In stukken die in het bezit zijn van Omroep Brabant beschrijft de klokkenluider de mishandeling van jonge vossen: "De uitgegraven jonge welpen worden ter plekke tegen een boom dood geslagen. Ik heb dit met eigen ogen gezien. Dit noem ik middeleeuws barbaars gedrag."
Martien Bots, voorzitter van de Wildbeheereenheid, spreekt beschuldigingen als het doodslaan van jonge vosjes tegen een boom tegen: "In het verleden is er weleens sprake van geweest dat vogelnesten van schadelijke vogels werden beschoten en dat er speciaal voor de jacht gefokte fazanten in het bos werden losgelaten. Nu zouden we dit soort zaken niet meer toestaan."
Bewijzen Wilbert van Deursen laat als tegenbewijs foto's zien van een omgeploegde vossenburcht in de bossen bij Deurne: "Ja, als je het huis van de vos kapot maakt, dan vertrekt hij. De vos is de enige natuurlijke vijand van de jager en die moeten ze niet."
Als de verslaggever met Van Deursen opnamen maakt aan een bosrand komt er binnen één minuut al een brommertje aanrijden. Even later gevolgd door een wit busje. Het is Pieter Verbaarschot, lid van de Wildbeheereenheid in Deurne, die verhaal komt halen. Hij wil weten wie de verslaggever is, waarom er opnames worden gemaakt. Ook zegt hij dat hij niets met de bedreigingen van doen heeft. 
Geheime voederplaatsIn een bos bij Deurne vinden Van Deursen en de verslaggever van Omroep Brabant na een zoektocht een geheime voederplaats voor reeën. De dieren worden hier bijgevoerd zodat gewenning ontstaat en ze vaker terugkomen. Op dertig meter afstand staat een toren waaruit jagers de reëen bij de voederplaats makkelijk en veilig kunnen afschieten. Volgens de één is deze methode toegestaan, volgens de ander is het ontoelaatbaar.
De zegen Komende zondag worden de jagers van de Wildbeheereenheid Deurne gezegend. Het is dan St. Hubertusdag, de beschermheilige van de jagers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.