Video

Vier Brabantse musea hebben mogelijk geroofde kunst in huis

30 oktober 2013 om 12:28
nl
Vier Brabantse musea hebben schilderijen in huis die mogelijk gestolen zijn in de Tweede Wereldoorlog. De werken staan op een lijst van de Nederlandse Museumvereniging met in totaal 139 kunstvoorwerpen.
Geschreven door

Het Noordbrabants Museum, het Van Abbemuseum, Museum Jan Cunen en het Tongerlohuys in Roosendaal hebben samen zes schilderijen in de collectie waarvan de herkomst niet honderd procent duidelijk is.
Twijfelachtige kunstverkopenEen commissie heeft samen met Nederlandse musea de afgelopen tijd nauwkeurig onderzoek gedaan naar de herkomst van een groot aantal kunststukken. Naar kunst die tussen 1940 en 1945 was geroofd is al eerder onderzoek gedaan.
Later werd duidelijk dat ook voor 1940 en na 1945 nog veel twijfelachtige kunstverkopen hebben plaatsgevonden. De lijst die nu gepubliceerd is, gaat dus over de jaren vlak voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Joodse verzamelaars of kunsthandelarenVan de kunstwerken op de lijst is niet zeker dat ze werkelijk van Joodse verzamelaars of kunsthandelaren zijn geroofd. Werken staan op de lijst omdat niet honderd procent duidelijk is hoe ze zijn verhandeld en omdat er sprake is van 'verdachte omstandigheden'.
Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de kunst verkocht is door een handelaar van wie bekend is dat hij vaker in geroofde kunst handelde. De Museumvereniging hoopt door het publiceren van de lijst meer informatie over de 139 kunstwerken te krijgen.
Verdacht tijdstip en kunsthandelDe verhalen van de schilderijen die nu in Brabant zijn, zijn heel verschillend. Museum Jan Cunen heeft een schilderij van Stoebel in huis dat in 1943 in Den Haag is verhandeld. Het tijdstip en de kunsthandel waar dat gebeurde, zijn verdacht. Het Noordbrabants Museum heeft een doek in bezit dat eigendom was van de Joodse kunstverzamelaar Goudstikker. Het museum gaat over dat schilderij van Jan Sluijters nu contact leggen met de nabestaanden.
Het Roosendaalse Tongerlohuys heeft twee schilderijen van Ferdinand Bol die uit de collectie komen van de directeur van de Roosendaalse suikerfabriek. Die man zou in de Tweede Wereldoorlog Duitsgezind zijn geweest en is in 1945 overleden. De twee schilderijen zijn inmiddels geclaimd door nabestaanden van een verzamelaar.
Kaufman mogelijk Joodse naamHet Van Abbe heeft twee schilderijen (een Kandinsky en een Lissitzky) waarvan de herkomst ook onduidelijk is. Van één ervan is bekend dat het werk ooit toebehoorde aan een kunstverzamelaar met de naam Kaufman. Omdat dat een Joodse naam kan zijn, staat het werk nu op de lijst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.