Helma Verhoeven uit Cuijk is ‘dolblij’ met wet toegankelijkheid hulphonden

CUIJK - Helma Verhoeven uit Cuijk kon haar geluk niet op. Donderdagmiddag kwam uit Den Haag het verlossende mailtje dat er snel een wet komt die regelt dat mensen met een hulp- of geleidehond toegang hebben tot openbare gelegenheden.

Verhoeven liep in september samen met haar man en hulphond Banios in twaalf dagen van Cuijk naar Den Haag om een petitie aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie te overhandigen. Als ‘ervaringsdeskundige’ werd ze regelmatig geweigerd winkels, restaurants en hotels.

Het kabinet heeft nu beloofd dat begin 2014 er een wet is die maakt dat mensen met een hulp- of geleidehond niet meer geweigerd mogen worden in openbare ruimtes.

Niet voor niets
“Ik ben hartstikke trots. Mijn wandeltocht van dik 250 kilometer is niet voor niks geweest. Het gaat er eindelijk van komen”, zegt Verhoeven die ongeneeslijk ziek is. “Ik ben lichamelijk nog steeds niet hersteld. De tocht heeft veel van mijn lichaam gevraagd.”

Behalve de petitie van Verhoeven legde ook de motie van de Partij voor de Dieren het nodige gewicht in de schaal om een wetsvoorstel te maken.  Verhoeven: “Ik kreeg donderdagmiddag een e-mail van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand met de mededeling dat het kabinet overstag was. Het zal tijd worden. Ik word nog steeds op sommige plekken geweigerd. Vanaf begin 2014 hebben ze geen poot meer op te staan.”

Deel dit artikel: