'Weg met Noord-Brabant! Leve Brabant!', tenminste als het aan D66 ligt

DEN BOSCH - Als het aan D66 ligt, verandert de naam van onze provincie van Noord-Brabant naar Brabant. De partij in Provinciale Staten heeft hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend.
D66 verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat 52 procent van de inwoners van onze provincie zich meer Brabander voelt dan Noord-Brabander. Andersom voelt maar 14 procent zich meer Noord-Brabander.

"Het is een nieuwe maar vertrouwde naam die beter past bij onze identiteit", aldus initiatiefnemer Jeroen Hageman. "Het is toch vreemd dat als bijna iedereen de naam Brabant gebruikt, we blijven vasthouden aan die formele naam Noord-Brabant?"

Hertogdom Brabant
Tot aan de 17e eeuw was onze provincie een deel van het Hertogdom Brabant. Na de val van Napoleon in 1815 werd het oude Hertogdom Brabant in één staat verenigd en verdeeld in drie provinciën: Noord-Brabant, Antwerpen en Zuid-Brabant (met Brussel en Leuven).

Het voorstel wordt voor het eerst op 15 november behandeld in Provinciale Staten. Op 13 december wordt er een beslissing over het voorstel genomen.

Volgens Hageman hoeft de eventuele naamswijziging niet veel te kosten. "We investeren al heel veel in de promotie van onze provincie. Als je alles in één klap om wil zetten kost het best wat geld, maar als je afspreekt de naam Brabant te gaan gebruiken kun je de andere zaken gefaseerd invoeren."