Video

Kritiek op idee nieuwe locatie coffeeshop in Helmond: de jongeren op het spek binden

6 november 2013 om 18:26
nl
Coffeeshop Bonne Ville in Helmond wil verhuizen naar het pand van frietzaak La Venezia aan de Burgemeester van Houtlaan. Maar dat plan stuitte woensdag op veel verzet van buurtbewoners, speciaal onderwijsschool De Hilt en Zorggroep Helmond waar jongeren met psychische problemen wonen en begeleiding krijgen.
Geschreven door

Bonne Ville moet voor 1 januari uit het pand aan de Wolfstraat in Helmond zijn. De gemeente wil de coffeeshop daar weg hebben omdat het midden in een woonwijk ligt en er een middelbare school in de buurt is.
'De kat op het spek binden'De nieuwe mogelijke locatie is tegenover een gebouw waar jongeren met psychische problemen onder begeleiding zelfstandig wonen. ''Dit is de kat op het spek binden. Deze jongeren hebben 24 uur per dag begeleiding nodig. Dan is een coffeeshop tegenover niet handig'', vertelt de directeur van Zorggroep Helmond.
Zo'n 300 meter verder staat De Hilt, een school voor speciaal onderwijs waar kinderen met gedragsproblemen op zitten. Ook deze directeur is niet blij met deze optie. ''Dit is vragen om problemen. De kinderen zijn makkelijk beïnvloedbaar'', zegt directeur Geert Rosielle.
Leerlingen blij met coffeeshop?De directeur vroeg woensdag aan de leerlingen wat zij vinden van het plan. ''De jongeren vertelden mij dat ze daar de eerste paar keer voorbij fietsen maar dat ze daarna toch graag eens een bezoekje willen brengen.''
''Sommigen vinden het ook heel eng. Ze zijn bang dat de coffeeshopbezoekers iets naar hen gaan roepen en dat trekken zij zich dan meteen aan.'' De directeur waarschuwt ook. ''Wij kunnen ze niet constant in de gaten houden.''
Afstand houden!De gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders een aantal richtlijnen meegegeven. Binnen een loopafstand van 350 meter mogen er geen jongerenontmoetingsplaatsen zijn als poppodia en middelbare scholen in de buurt van coffeeshops.
Kennelijk geldt dat niet voor De Hilt. Deze school staat niet op het lijstje van de gemeente als gevoelige locatie.
'Als ik dat had geweten...'Buurtbewoners snappen niet dat de gemeente hier wellicht een coffeeshop toestaat. ''Als we dat hadden geweten, had ik hier nooit een huis gekocht. Waarom bouwen ze geen coffeeshop op het industrieterrein?'', vraagt een buurtbewoner zich af.
De mensen in de buurt hebben een speciale Facebookpagina aangemaakt. Hiermee willen ze protesteren tegen een mogelijke komst van de coffeeshop.
Raad twijfelt ookDe fractievoorzitters van Trots op Nederland en Helmond Aktief in Helmond raden in een brief aan de burgemeester de locatie aan de Burgemeester van Houtlaan af. ''Doordeweeks rijden er honderden jongeren die naar het Jan van Brabant college gaan langs de mogelijke locatie voor de coffeeshop. Daarnaast is deze buurt pas helemaal opgeknapt.''
De fractievoorzitters Jan van Aert en Theo van Mullekom van de beide partijen doen een oproep aan de burgemeester. ''Er is, zo lijkt het, geen wezenlijk verschil met de huidige locatie van de coffeeshop. Laat die coffeeshop daar dan maar gewoon zitten.''
Burgemeester in gesprek met bewonersWoensdagavond was er een voorlichtingsbijeenkomst voor omwonenden en ging burgemeester Elly Blanksma in gesprek met de buurtbewoners over het plan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.