Paulientje uit Ossendrecht: groot geworden door klein te blijven

6 november 2013 om 19:44
nl
Het icoon van Ossendrecht. Dat moet Paulina Musters, beter bekend als Paulientje, worden. Wethouder Martin Groffen van de gemeente Woensdrecht maakt zich hard om het kleinste vrouw ter wereld opnieuw in de aandacht te brengen. Een talentenjacht, een eigen lied, een lespakket en een standbeeld(je) moeten Paulientje tot grote hoogte brengen in Ossendrecht en omstreken.
Geschreven door

Met haar 61 centimeter was Paulientje het kleinste vrouw ter wereld. Ze werd geboren in Ossendrecht en overleed op 15 februari 1895 in New York, vlak voor haar zeventiende verjaardag. Paulientje ligt begraven in Ossendrecht.
Van kermisattractie naar icoonDe kleine Musters viel in de negentiende eeuw op vanwege haar lengte. Ze ging de wereld rond als kermisattractie, iets wat destijds vaak werd gedaan met mensen die afweken van de norm. "Het waren toen heel andere tijden", aldus wethouder Groffen. "Dat kan je je nu bijna niet meer voorstellen."
Haar opvallende gestalte maakte wel dat Paulientje overal in de wereld optrad. Naast Nederland deed ze onder andere België, Frankrijk en Engeland aan. Uiteindelijk eindigde ze in New York. Onlangs is er een boek over haar geschreven. "Ze is altijd bekend gebleven in Ossendrecht, maar het boek is een ideale aanleiding om opnieuw aandacht aan haar te besteden", aldus Musters.                                         
Standbeeld(je)De wethouder vindt het belangrijk dat mensen weten wie Paulientje was. "Ik wil de jeugd graag leren wie ze was. Vooral kinderen kunnen zich goed met Paulientje identificeren." Naast haar lengte viel de kleine Musters op als danseres en acrobate. "Een talentshow is dus zeer op zijn plaats."
Uiteindelijk moet Paulientje ook een eigen standbeeld krijgen. "Dat gaat wel lukken. Dan krijgt ze eindelijk de erkenning die ze verdient."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.