Video

Cuijk in de ban van 'robuust beeld met vrij grote tieten' bij begraafplaats

7 november 2013 om 23:57
nl
Wie zegt dat politiek saai is, heeft het mis. Dat kunnen in ieder geval de raadsleden in Cuijk beamen. Zij discussieerden donderdagavond over een nogal opzichtig beeld in de beeldentuin naast het rooms-katholieke kerkhof. Of zoals fractievoorzitter Henk Siroen van Progressief Leefbaar Cuijk (PLC) het bescheiden noemt: "Een robuust beeld met vrij grote tieten."
Geschreven door

Het dorp Cuijk lijkt in de ban van het beeld 'Oervrouw', dat al enkele maanden vanaf de Maasboulevard alle aandacht trekt. Dat was voor Siroen dan ook de aanleiding om de spierwitte kunstuiting ter sprake te brengen. "Ik heb de afgelopen tijd tientallen opmerkingen over het beeld gekregen. Ook van mensen buiten Cuijk."
'Gemeente moet bh aanschaffen'Siroen excuseerde zich vooraf voor zijn taalgebruik, maar zei tijdens de raadsvergadering ook dat 'tieten' volgens de Van Dale gewoon tot het informele taalgebruik behoort. "Het prominente beeld domineert. Ik heb dan ook begrip voor de gevoelens van de bewoners en vind dat het mijn taak is om dit ter sprake te brengen", liet hij aan Omroep Brabant weten.
Ondanks de gevoelens van de bewoners lieten de meeste fracties weten niets te willen doen tegen het beeld. Die vinden dat het aan de kunstenares - met een indrukwekkend portfolio met soortgelijke beelden - zelf is om actie te ondernemen. VVD-fractievoorzitter Carolien Angevaren deed volgens De Gelderlander bovendien de suggestie om de gemeente een bh aan te laten schaffen, 'als meneer Siroen het zo aanstootgevend vindt'.
Ronde cirkel
Kunstenaar Carla Dijs die het beeld maakte zegt dat de begraafplaats juist een hele geschikte plaats is. "De oervrouw symboliseert het leven, op één plek komen leven en dood nu samen en is de cirkel rond". Ze voelt er helemaal niets voor om het beeld te verplaatsen. Äls we dat doen, dan is het einde zoek" zegt Carla Dijs


[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=a5BySZjMzZs]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.