GLOW Eindhoven: zes hoogtepunten die je niet mag missen

EINDHOVEN - Eindhoven maakt zich op voor lichtkunstfestival GLOW. Nu de donkere dagen van november weer zijn ingezet, is het tijd voor spelen met licht. 'Urban Playground' is het thema van het evenement dat de Lichtstad vanaf zaterdag een week lang in de schijnwerpers zet. Omroep Brabant kreeg vrijdagavond een sneak preview en zette zes highlights op een rijtje die je zeker niet mag missen.

GLOW is een feest voor het oog en trekt jaarlijks duizenden fotografen. Ook onze fotografe wandelde langs het verlichte speelparadijs. Klik hier om de foto's te bekijken.

Weten waar de hoogtepunten te vinden zijn? Bekijk het op de kaart

* Water Light Graffiti - Antonin Fourneau
De donkere tunnel Fellenoord is verlicht door duizenden LED-lampjes. Als ze in contact komen met water, lichten ze vanuit het niets op. We krijgen een kwast in de handen geduwd om het oppervlak als het ware te beschilderen, en ziedaar: de witte lichtdruppels rollen zo langs de muur naar beneden. Ook een vluchtige aanraking van de vingertoppen is genoeg om een spoor van licht achter te laten. Magische schoonheid, deze Water Light Graffiti.

* Fladderaars van Licht - GLOW for Kids
Honderden vogels en vlinders, klaar om weg te fladderen. Vredig staan ze langs de sloot bij de tuin van de Dommelhoef, ieder voorzien van een LED-lampje. Tweeduizend leerlingen van basisscholen in en rond Eindhoven werkten mee aan deze exotische zwerm van oplichtende vogels.

* Greenpower Lagoon Monster - Davide Carioni en Lorenzo Pompei
Jurassic Park in het Eindhovense kanaal. Een gevaarlijk uitziend zeemonster doemt op uit het water, tot leven gekomen door middel van lasers. Daarna volgt een virtueel gevecht, inclusief oorverdovend gegrom en gebrul. Uiteindelijk verliest de draak het van het licht, een metafoor voor de overwinning van het goed op het kwade. De metershoge projectie van de draak was eerder te zien in Venetië.

* TESSERACT - 1024 Architecture
Op de Kanaalstraat doemt een enorme kubus op, in blauw schijnsel gehuld. Binnen in de ruimte hangt een een imposante steigerconstructie. Met behulp van lichtbundels, nevel en rookeffecten creëren de Franse kunstenaars een impressie van een dynamische vorm. De lichtbundels suggereren een futuristische wereld, een vierde dimensie. Laat je meevoeren op deze wonderlijke expeditie.

* Effe-naar de Poppenkast - Jolanda Tielens
Een vrolijk schimmenspel op de boogvensters van een monumentaal pand. We zien dansers, hun schaduwen, een uiteenspatting van rood, groen en blauw. Als we in de stromende regen een kijkje nemen achter de muur ontstaat er een spontane voorstelling waarbij we zelf de hoofdrol spelen. Het doet denken aan een moderne variant op de filmklassieker 'Singing in The Rain', met een kakofonie van kleurrijke paraplu's.

* Clashlight Philips Stadion - Noralie
Gejuich van voetbalsupporters, de trein die langsdendert en de nagalm van een concert van Guus Meeuwis. Geluiden die typisch bij het Philips Stadion horen. Samen met lampen, licht en duizenden glinsterende cd'tjes worden de geluiden versmolten tot een spectaculaire compositie.

GLOW is van zaterdag 9 tot en met zaterdag 16 november te zien in het centrum van Eindhoven. Het evenement wordt op 23 november ook uitgezonden op Omroep Brabant TV, om zes uur. De uitzending wordt daarna ieder uur herhaald.

Niet eens met onze selectie? Laat ons weten wat jij op GLOW niet te missen vindt in een reactie onder dit bericht.
Deel dit artikel: