Neeej gij! Zeg het gewoon in oew eige taol!

TILBURG/BERGEN OP ZOOM - Als er iets is waarmee we ons in Brabant (willen) onderscheiden dan is het wel taal: het Brabants met die karakteristieke zachte G in al zijn varianten. Misschien is het wel een van de belangrijkste kenmerken van onze identiteit, die toch ook wordt uitgedragen door bijvoorbeeld Theo Maassen, Hans Teeuwen en de mannen van Maaskantje.
Daarover gaat deze aflevering van Kriskras op de radio. Het onderwerp is actueel want Erfgoed Brabant reikt vanavond (woensdag 13 november) voor het eerst een nieuwe prijs uit: de Dialectprijs van Brabant. 35 kanshebbers zijn er. Het zijn vooral activiteiten die te maken hebben met dialect in onze provincie. 

Verslaggever Willem-Jan Joachems kijkt ook mee in de onderzoekskeuken van de Universiteit in Tilburg. Daar wordt al jaren door wetenschappers gespeurd naar ons dialect. Wat de woorden en zinnen inhouden, wat ze betekenen, hoe ze zich ontwikkelen en waar je het hoort. Er is vorige week een nieuw onderzoek gestart, naar de Brabantse taal en onze identiteit anno nu.