Brabanders lopen niet warm voor elektronisch patiëntendossier

EINDHOVEN - Brabant loopt nog niet warm voor het elektronisch patiëntendossier. Pas vijftien procent van alle Brabanders heeft zich aangemeld voor dit systeem. Patiënten maken zich zorgen over hun privacy en veel huisartsen delen deze zorg.

Het oorspronkelijke idee achter het elektronisch patiëntendossier was dat alle gegevens van ziekenhuizen, apotheken en huisartsen aan elkaar gekoppeld zouden worden. Zo zouden hulpverleners sneller en zorgvuldiger de medische achtergrond van een patiënt kunnen achterhalen en daardoor betere zorg kunnen verlenen.

Maar twee jaar geleden schoot de Eerste Kamer dit plan unaniem af. De reden hiervoor? Het plan brengt de privacy van de patiënt in gevaar. Onder druk van zorgverzekeraars, die zoveel mogelijk medische informatie over hun klanten willen weten, wordt het systeem nu tóch ingevoerd. Maar dat wil nog niet erg vlotten.

Risico
Slechts één op de zes Brabanders heeft zich tot nu toe aangemeld voor het elektronisch patiëntendossier. Zonde, vindt de Eindhovense huisarts Peter Meulensteen: "Stel je maar eens voor dat mevrouw Jansen op de huisartsenpost komt, allergisch is voor penicilline en de huisarts die daar dienst heeft, ziet dat niet. Dan loopt mevrouw Jansen toch een fors risico."

De patiënten van dokter Meulensteen melden zich, op zijn advies, dan ook massaal aan. Maar niet elke huisarts is zo te spreken over het nieuwe systeem als dokter Meulensteen. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen spant zelfs een rechtzaak aan om de invoering van het elektronisch patiëntendossier tegen te houden.


Beroepsgeheim
Dokter Herman Suichies van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen legt uit waarom hij zo fel gekant is tegen het elektronisch patiëntendossier.

"Er zijn eigenlijk drie goede redenen om dit níet in te voeren. Het is ontzettend duur en de zorg in ons land kost al genoeg. Het is overbodig, want in mijn 25 jaar als huisarts heb ik nog maar één keer behoefte gehad aan dergelijke gegevens en dat was toen niet eens een onoverkomelijk probleem. Misschien nog wel de belangrijkste reden is dat de privacy van mijn patiënten zo niet langer gewaarborgd kan worden. Dit tast ons beroepsgeheim aan."
Deel dit artikel: