Video

Vlekkie en Spekkie op hun allerlaatste reis

17 november 2013 om 17:21
nl
Na een half jaar rollen door de modder van de Factoriumtuin in Tilburg, is het mooie leven van twee Bonte Bentheimers bijna voorbij. Zondag gaan Vlekkie en Spekkie hun allerlaatste reis maken. De Tilburgse varkens zijn helemaal volgevreten en uitgespeeld en klaar voor de tocht naar het slachthuis.
Geschreven door

Het afgelopen halfjaar verzorgden de omwonenden van de Factoriumtuin de twee varkens met alle liefde. Vlekkie en Spekkie zijn onderdeel van het kunstproject 'mEATing'.
BewustwordingDe knorrepotten brachten buurtbewoners dichter bij elkaar en maakten de mensen bewust van wat er op hun bord ligt. Want dat Vlekkie en Spekkie uiteindelijk verwerkt zouden worden tot spare-ribs, hamlapjes en zult was van begin af aan al duidelijk. En zondag was het dan zover.
De twee volgevreten varkens werden op een veewagen geladen om vervolgens richting de slachter te rijden. Niet voor iedereen een makkelijk moment. Zo vertelt een buurvrouw die zelfs haar twee hondjes naar de varkentjes heeft genoemd. De kleine beestjes heten ook Vlekkie en Spekkie.
'Ik ga liever naar de supermarkt'"Het is vast heel goed vlees en erg lekker. Maar ik hoef het niet. Ik ga liever naar de supermarkt." Dus geen spek van Vlekkie of Spekkie voor de buurtbewoonster. Buiten de buurvrouw was er weinig belangstelling voor het afscheid van de twee knorrepotten. Maar volgens de organisatie van het kunstproject was dat ook de bedoeling.
"We hebben expres voor de zondagochtend gekozen, zodat er weinig mensen op af komen. Het is anders te stressvol voor die beesten", zo vertelt Tineke Schuurmans. En dat varkentjes zich niet makkelijk laten wassen... eh slachten bleek zondag wel.
Geen trekPas na drie uur lukte het om de twee varkens in de veewagen te krijgen. Vooral het vrouwtje Spekkie liet zich niet lokken met lekkernijen. Nu was ze ook al behoorlijk volgevreten en niet echt gecharmeerd van nog meer lekkernijen. Ze sprong op een gegeven moment dwars door een hek heen.
Via een fuikconstructie is ze uiteindelijk de veewagen in gelokt. Onder het oog van de camera, de organisatoren en wat journalisten zijn Vlekkie en Spekkie afgevoerd. Wanneer ze precies worden geslacht, is niet duidelijk.
Anatomie van Vlekkie en SpekkieBinnenkort krijgen belangstellenden uitleg van de slager die het slachten op zich heeft genomen en van een bioloog en kunnen de mensen na deze anatomische les genieten van het vlees dat Vlekkie en Spekkie hebben voortgebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.