Wat Jong PSV allemaal niet mag in de Jupiler League

EINDHOVEN - Na de winst zaterdag op FC Emmen is Jong PSV volop in de race voor de tweede periodetitel in de Jupiler League. Toch kan Jong PSV wel de titel, maar niet de bonus van 75.000 euro of de kans op promotie die aan de periodetitel zit pakken. Zo kan Jong PSV wel meer niet als ploeg in de Jupiler League. Een overzicht.

Jong PSV is een vreemde eend in de bijt in de Jupiler League. Het Eindhovense beloftenelftal doet dit jaar voor het eerst mee in de eerste divisie, samen met Jong Ajax en Jong FC Twente.

Om belangenverstrengeling met de eredivisieteams van PSV, Ajax en FC Twente te voorkomen heeft de KNVB deze clubs een uitzonderingspositie gegeven. Daar zitten wel wat voorwaarden aan verbonden.

- De beloftenelftallen mogen niet promoveren

Op deze manier wil de KNVB voorkomen dat een beloftenteam en een eredivisieteam aan dezelfde competitie deelnemen. Die teams zouden elkaar dan namelijk kunnen 'helpen'.

- De beloftenelftallen kunnen wel een periodetitel winnen, maar niet meedoen aan de play-offs

In de Jupiler League zijn verschillende periodetitels te verdienen. Die gaan naar de clubs die in vier periodes van negen achtereenvolgende wedstrijden het best presteren in de Jupiler League en de clubs die na de kampioen het hoogst eindigen op de ranglijst. Bij het winnen van een periodetitel strijdt een club aan het einde van het voetbalseizoen om promotie.

Omdat de beloftenteams niet mógen promoveren (zie boven), is afgesproken dat zij wel een periodetitel kunnen winnen, maar niet mee mogen doen aan de play-offs om promotie. Als een beloftenteam als eerste eindigt in een periode, krijgen ze een bronzen stier als prijs, maar staat dat team zijn plek af aan de eerstvolgende ploeg die wel mag promoveren. 

Op dit moment bezet PSV de gedeeld eerste plaats in de strijd om de tweede periodetitel.

- De club met het beloftenelftal mag geen samenwerking hebben met een club uit de Jupiler League

PSV had bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met FC Eindhoven. Daar is na vorig seizoen een punt achter gezet. Anders zouden door PSV verhuurde voetballers het tegen 'hun' club moeten opnemen. Ook dat schept een sfeer van mogelijke belangenverstrengeling.

- De beloftenelftallen mogen niet meedoen aan het KNVB-bekertoernooi

Ook hiermee wil de KNVB voorkomen dat er belangenverstrengeling ontstaat tussen twee teams van één club in één 'competitie'. 

- Een voetballer mag niet binnen dezelfde periode voor twee teams spelen in zowel eerste- als eredivisie

Het is niet de bedoeling dat clubs gedurende de competitie met spelers kunnen blijven schuiven tussen hun ere- en eerste divisieselecties. Hiermee zou namelijk gesjoemeld kunnen worden.

Meer weerstand
PSV, Ajax en FC Twente waren blij met de toetreding van hun beloftenelftallen tot de Jupiler League. Dit zorgt ervoor dat hun jonge spelers meer weerstand opdoen dan in de beloftencompetitie het geval was. Dit zou de stap naar het eerste elftal moeten verkleinen.

Ook voor de andere Jupiler Leagueclubs leek het toetreden van de 'grote namen' positief. Het idee was dat PSV, Ajax en FC Twente meer publiek naar de stadions zou trekken, maar dit valt tot nu toe tegen.
Deel dit artikel: