Tweede Kamer: geen kernwapens onder JSF

19 november 2013 om 18:33
nl
De Joint Strike Fighter (JSF), waarvan er 25 op Volkel worden gestationeerd, moet geen kernwapens kunnen afwerpen. Dat staat in een motie van de SP, die de Tweede Kamer dinsdag heeft aangenomen met steun van PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.
Geschreven door

De JSF wordt in 2024 de opvolger van de F-16. Die mag wel met kernwapens vliegen, al wordt het bestaan van die wapens op Volkel officieel ontkend.
Steun PvdA was te verwachtenVolgens PvdA-leider Diederik Samsom staat de aangenomen motie los van de NAVO-taak in nucleaire kwesties. Het kabinet is voorstander van verwijdering van tactische kernwapens uit Europa, maar dan moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Twee weken geleden pleitte defensiewoordvoerder Eijsink van de Partij van de Arbeid al om de nucleaire taak voor de JSF helemaal te schrappen. Het is dan ook niet echt een verrassing dat de regeringspartij de anti-kerntaakmotie van de SP steunt.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei onlangs in de Kamer dat de JSF technisch in staat is om een nucleaire bom af te werpen. Maar die  taak heeft bij de afweging om het toestel te kopen geen enkele rol gespeeld, voegde ze eraan toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.