'Wielerploeg Vacansoleil werkte met nepdokter'

20 november 2013 om 10:07
nl
De Brabantse wielerploeg Vacansoleil heeft in 2011 met een ploegarts gewerkt die zich ten onrechte uitgaf voor dokter. Het zou gaan om Daniël de Martelaere. Dat melden de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag. De Belgische federale politie zou een onderzoek zijn begonnen.
Geschreven door

De Martelaere schreef tijdens zijn periode bij het Nederlandse ProTourteam, met als thuisbasis Etten-Leur, onder meer het medische rapport over de Italiaanse dopingzondaar Riccardo Ricco.
Fout gemaaktVolgens de Vlaamse kranten had De Martelaere zich voorgesteld als een arts die in de Verenigde Staten had gestudeerd en gespecialiseerd was in de begeleiding van duursporters.
De Belgische wielerbond had hem een licentie gegeven. Deze zomer ontdekte de KBWB dat er een fout is gemaakt. "We hadden moeten checken of die man effectief dokter was", zegt voorzitter Tom van Damme.
'Geen arts, maar chemicus'De kranten melden dat de arts destijds stilletjes is weggewerkt, nadat er problemen rezen met bloedtesten uit de Ronde van Zwitserland die De Martelaere had laten controleren. Die waren niet gecertificeerd door een echte dokter, klonk het op het laboratorium.
Ploegleider Hilaire van der Schueren zegt dat de man nooit is ontslagen. "We hebben eind 2011 zijn contract niet verlengd, dat is alles. Trouwens, De Martelaere was bij ons geen arts maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.