Uitbraak gevaarlijke darmbacterie in verpleeghuis Geertruidenberg

GEERTRUIDENBERG - In verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg is een uitbraak van de resistente darmbacterie Klebsiella. Vier personen zijn besmet. Ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda is iemand besmet geraakt.

De bacterie is volgens Jan Kluytmans, hoofd microbiologie in het Amphia Ziekenhuis en hoogleraar aan het VUmc, ongevaarlijk voor gezonde mensen. Wel kan Klebsiella dodelijk zijn voor mensen met een zwakkere gezondheid.

De besmette mensen hebben geen infectie opgelopen en zijn niet ziek geworden. Toch baart het Kluytmans zorgen dat de verspreiding ondanks de maatregelen zo gemakkelijk gaat.

Bijzonder vervelende bacterie
Volgens Kluytmans gaat het om een bijzonder vervelende bacterie. "We zijn voorlopig niet klaar met deze uitbraak." Of de ziekte zich verder gaat verspreiden, kan hij niet zeggen. "Dat is speculeren."

Pas wanneer er een infectie optreedt, heeft dat vervelende consequenties. De bacterie kan niet worden behandeld met antibiotica. "De patiënt kan dan op de intensive care belanden", aldus Kluytmans.

Opgenomen in Amphia Ziekenhuis in Breda
Een vrouw heeft de bacterie in een ziekenhuis in Griekenland opgelopen toen zij daar werd opgenomen vanwege een hersenbloeding. Die persoon werd in het Amphia Ziekenhuis in Breda opgenomen. Daar werd een andere patiënt besmet die op dezelfde afdeling van het ziekenhuis lag. Die patiënt is uitbehandeld en inmiddels weer thuis. 

De vrouw die de bacterie in Griekenland opliep is in augustus opgenomen op revalidatieafdeling De Beuk van De Riethorst. "Hier zijn naar alle waarschijnlijkheid de andere cliënten met dezelfde darmbacterie besmet", zegt Eliane Thewessen, lid van Raad van Bestuur van De Riethorst Stromenland. Volgens haar zijn alle voorgeschreven maatregelen genomen, maar begin november bleek een tweede cliënt in De Riethorst besmet. Daarna kregen ook twee andere mensen de bacterie.

Afgezonderd op een afdeling
De vier patiënten liggen nu afgezonderd op een afdeling. Alle andere mensen op deze afdeling zijn gescreend op de bacterie en de afdeling is tijdelijk gesloten. Cliënten mogen de afdeling niet verlaten. De vier besmette mensen worden op korte termijn overgeplaatst naar een kleine locatie in Geertruidenberg. Bezoek is wel welkom.

'Protocollen aanpassen'
Hoewel het ziekenhuis en verzorgingshuis De Riethorst maatregelen namen, kon niet worden voorkomen dat de besmetting zich uitbreidde.

Volgens Kluytmans wordt nu onderzocht hoe de besmetting toch plaats heeft kunnen vinden. "Misschien moeten we de protocollen aanpassen die bij deze variant van de bacterie worden gehanteerd."

Deel dit artikel: