Video

Producer beticht winnaar Oeteldonks Kwèkfestijn van plagiaat, schrijver lied compleet verbaasd

21 november 2013 om 13:40
nl
Een heuse soap voltrekt zich rond het 55e Oeteldonks Kwèkfestijn. Volgens muziekproducent Ad Kraamer heeft de winnaar van het evenement, De Henkies, zich schuldig gemaakt aan plagiaat. Volgens Kraamer is het refrein een kopie van het nummer 'Und in der Heimat' van Tony Marshall in 1973. Theo Burgerhof, de schrijver van het nummer, ontkent de aantijgingen stellig, terwijl diskwalificatie dreigt.
Geschreven door

Toen Kraamer het liedje 'Lieven Heer' van De Henkies hoorde, begonnen de alarmbellen te rinkelen. "Het refrein is een kopie van het nummer 'Und in der Heimat' waar Tony Marshall in 1973 succesvol mee was", aldus Kraamer. Ook Johnny Hoes maakte in datzelfde jaar een liedje - 'Maar bij m'n moeder thuis' - met een soortgelijk refrein.
'Compleet verbaasd'Kraamer heeft ondertussen de noten van de nummers met elkaar vergeleken. "Die komen voor tachtig procent overeen", stelt hij. De schrijver van het liedje, Theo Burgerhof, is compleet verbaasd over die aantijging. "Als ik dat liedje luister en dan mijn eigen nummer meezing, dan komen alleen de eerste vijf nootjes overeen. Daarna gaat het nummer totaal anders. Die vijf nootjes komen halverwege 't liedje weer terug, daar blijft het bij."
[YouTube:body:http://youtu.be/s6OGEceqQvM](refrein op 1.27)
Kraamer heeft na zijn bevinding contact opgenomen met Ton van Stiphout van de Oeteldonkse Club van 1882, organisator van het Kwèkfestijn. "Ad heeft ons de drie nummers laten horen en verteld wat de overeenkomsten zijn. We gaan hier nu intern mee aan de slag", vertelt Van Stiphout.
'Dit is ongekend'Van Stiphout heeft daarna contact gehad met Burgerhof. "Hij gaf aan dat hij gebeld was door de studio van Kraamer. En ik dacht: Ton, je probeert me op de kast te jagen. Je maakt een grapje." Maar dat was het niet. "Ik ben helemaal overdonderd door het nieuws. Ik weet even niet hoe ik er op moet reageren. Ik heb in mijn leven al heel veel nummers geschreven, maar dit is ongekend."
[YouTube:body:http://youtu.be/QBQX84bB7dw](refrein op 0.40)
Burgerhof vreest de mogelijke gevolgen. "Optreden is mijn broodwinning niet, het is mijn hobby. Ik dacht het leuk te vinden, maar dit alles kan dus zo weg zijn. Ik wil gewoon plezier maken. Voor de rest word ik er niet armer of rijker van."
Diskwalificatie dreigtDe elf juryleden van het Kwekfestijn komen zondagmorgen om halfelf bij elkaar om over de kwestie te vergaderen. "Als dan blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van plagiaat, schrijven de reglementen voor dat de deelnemer, in dit geval de winnaar, wordt gediskwalificeerd", aldus Van Stiphout.
Een lezer van Omroep Brabant vergelijkt de overeenkomsten tussen de betreffende liedjes in een montage op Youtube:
[youtube:body:http://youtu.be/MGGHQMPrgTw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.