Bavaria naar Duits hof om merknaam bier: 'Dit is een principiële discussie'

LIESHOUT - Bavaria uit Lieshout stapt naar het grondwettelijk hof van Duitsland om ook onder eigen naam in dat land bier te mogen verkopen. Dat bevestigde een woordvoerder van de bierbrouwer donderdag.
Brouwers in Beieren klagen al jaren dat de merknaam van het Nederlandse biermerk misleidend is. De Duitse deelstaat, het thuisland van de bekende Oktoberfeesten, wordt in verschillende talen als het Engels ook Bavaria genoemd.

Juridisch gevecht
De afgelopen jaren verloor Bavaria verschillende zaken bij gerechtelijke instanties in Duitsland. Deze week nog wees het Duitse federale gerechtshof in Karlsruhe de bezwaren tegen de uitspraken van de hand.

Volgens Duitse media is met de afwijzing van het federale gerechtshof een eind gekomen aan de juridische strijd tussen Bavaria en de Bayerischer Brauerbund. Bavaria meent daarentegen dat de wetgeving niet juist is toegepast en wil dat het grondwettelijk hof hierover een oordeel velt. In andere landen, waar de Duitse brouwersbond ook zaken begon, had Bavaria namelijk gelijk gekregen.

'Principiële discussie'
Duitsland is voor Bavaria geen groot afzetgebied, maar toch wil de brouwer de strijdbijl niet begraven. Een woordvoerder zegt tegen het ANP dat het vooral 'een belangrijke principiële discussie' is.

Bavaria is al sinds 1995 een beschermd merk in Duitsland. De benaming Bayerisch Bier werd pas zes jaar later als beschermde geografische aanduiding geregistreerd.