Kersverse Nederlandse atlete Sifan Hassan wint 55e Warandeloop

TILBURG - Sifan Hassan heeft zondag bij de Warandeloop haar gloednieuwe paspoort ingewijd met haar eerste Nederlandse titel. De 20-jarige atlete kreeg afgelopen vrijdag de Nederlandse nationaliteit. Ze won met overmacht de vrouwenwedstrijd bij het NK veldlopen in Tilburg. De wedstrijd bij de mannen werd zondag gewonnen door de Belg Dame Tasama. Khalid Choukoud uit Den Haag was met een tweede plek de beste Nederlander.
Choukoud werd met zijn tweede plek in Tilburg voor de vijfde keer op rij Nederlands kampioen. NK-zilver ging naar Jasper van der Wielen en brons was er voor Gert-Jan Wassink. De Belg Tasama legde de tien kilometer af in een tijd van 29 minuten en 58 seconden.

De Ethiopische vluchtelinge Sifan Hassan had na de race in Tilburg over ruim acht kilometer meer dan een minuut voorsprong op Maureen Koster. Hassen finishte in een tijd van 27 minuten en 9 seconden. Andrea Deelstra, die in oktober nog Nederlands kampioene op de marathon werd, eindigde als derde.

EK cross in Belgrado
Hassan kan door haar titel in december meedoen aan de EK cross in Belgrado. Ze zal daar uitkomen in de wedstrijd voor de beloftes, oftewel atletes onder 23 jaar.

In totaal deden er dit weekend vijfduizend lopers mee aan het tweedaagse hardloopevenement in de bossen. Er waren crossgalawedstrijden, de scholierenloop en de business run. Ongeveer 130 vrijwilligers zorgden er voor dat alles vlekkeloos verliep.

Filmbeelden kopgroep
Om tien uur 's ochtends stonden de eerste lopers al klaar voor de startstreep. Ietwat frisjes, maar dat deerde de deelnemers niet. "Het is lekker om iets te doen, om bezig te blijven", zo vertelde een van hen. Onze verslaggever filmde de eerste lopers.

Behalve Hassan en Khalid Choukoud deden onder anderen ook Marlin van Hal uit Mill, Ruth van der Meijden uit Eindhoven en Jamie van Lieshout uit Tilburg mee.