Video

Opluchting bij Kwèkwinnaars De Henkies: carnavalskraker ‘géén plagiaat’

24 november 2013 om 13:20
nl
De kogel is door de kerk: De Henkies blijven de rechtmatige winnaar van het 55e Oeteldonkse Kwèkfestijn. De carnavalsartiesten hebben zich niet schuldig gemaakt aan plagiaat, zo bepaalden elf juryleden van de jaarlijkse muziekwedstrijd in Oeteldonk zondagmorgen na 'zorgvuldig onderzoek'.
Geschreven door

De aanklacht van muziekproducent Ad Kraamer uit Drunen deed afgelopen vrijdag een hoop stof opwaaien. De Henkies zouden het nummer 'Lieven Heer', waarmee ze vorige week het Kwèkfestijn in Den Bosch glansrijk wonnen, voor een deel gejat hebben van het veertig jaar oude liedje 'Und in der Heimat' van Tony Marshall.
Maar na dagen onderzoek komt er witte rook uit de schoorsteen. Het lied blijkt een origineel nummer. "We zijn het hier unaniem over eens", aldus jurylid Peter van Kasteren. "Er is een duidelijk verschil in melodie en in het ritme. Ook is de intro en de opbouw van het nummer anders."
[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=s6OGEceqQvM]
Grote ontladingDat Kraamer de Henkies heeft aangeklaagd, komt volgens Van Kasteren door de vergelijkbare opmaat. "Het lijkt alsof de nummers overeen komen, omdat in Lieven Heer de opmaat steeds herhaald wordt. Maar we hebben het door deskundigen van alle kanten laten bekijken en we zijn van mening dat dit geen plagiaat is."
Verslaggever René van Hoof was aanwezig bij de uitspraak en zag blije gezichten. "Leden van de Henkies vielen elkaar bijna huilend in de armen. Er was een grote ontlading. Daarmee is deze zaak opgelost."
[Tweet:body:https://twitter.com/renevanhoof/status/404564059905081344]
Schokkende constateringDe uitspraak zal bij Kraamer niet in goede aarde vallen. De muziekproducent vergeleek de noten van de nummers met elkaar en maakte een schokkende constatering. "De noten komen voor tachtig procent overeen", aldus Kraamer.
De schrijver van het liedje, Theo Burgerhof, reageerde verbaasd op die beschuldiging. "Als ik dat liedje luister en dan mijn eigen nummer meezing, dan komen alleen de eerste vijf nootjes overeen. Daarna gaat het nummer totaal anders. Die vijf nootjes komen halverwege het liedje weer terug, daar blijft het bij."
De uitslag van het 55e Kwèkfestijn blijft hiermee hetzelfde: 1. De Henkies, 2. Vergimmes Mooi, 3.Attenooije.
[YouTube:body:http://www.youtube.com/watch?v=QBQX84bB7dw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.