SP: 'Kabinet moet regionaal mediacentrum steunen'

EINDHOVEN - SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat het kabinet eraan mee moet werken dat er een regionaal mediacentrum komt, waarvan alle nieuwsmedia binnen een regio profiteren. Omroep Brabant en BN DeStem zijn eerder al een mediacentrum begonnen.

In september hebben de hoofdredacteuren van dagblad BN DeStem en van Omroep Brabant een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een proef met het Regionaal Mediacentrum in West-Brabant. Belangrijkste doel is om de regionale journalistiek na jaren van verschraling weer een kwaliteitsimpuls te geven.

Onder druk
Kamerlid Van Dijk zegt zondag dat de regionale pers zwaar onder druk staat, inwoners raken minder goed geïnformeerd over hun regio. Dat geldt volgens het Kamerlid met name voor de verslaggeving over gemeentepolitiek. "Als niemand weet wat bestuurders uitspoken, kunnen koninkrijkjes ontstaan waarin wethouders ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat is zeer ongezond voor de werking van de democratie'', zegt Van Dijk.

Omroep Brabant juicht de steun voor regionale mediacentra toe. Volgens directeur en hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant is de regionale pers als waakhond van de regionale democratie een groot goed. Lemckert: "Het is daarom belangrijk te weten dat de Tweede Kamer deze problematiek helder op het netvlies heeft staan."

Debat
Al langer is er discussie over de manier waarop regionale publieke media gefinancierd moeten worden. Zo wil de Nederlandse Publieke Omroep dat regionale omroepen worden opgeslokt door de landelijke omroepen. De dertien regionale omroepen in Nederland willen zichzelf dan liever samenvoegen tot vijf mediabedrijven.

Kamerlid Van Dijk stelt zijn plan om regionale mediacentra te steunen maandag voor bij de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer.
Deel dit artikel: