Marianne Vos weer beste wielrenster, Mathieu van der Poel wielertalent van 2013

DEN BOSCH - Wielrenster Marianne Vos uit Meeuwen is maandag tijdens het Wielergala in Den Bosch voor de achtste keer op rij uitgeroepen tot beste wielrenster. Mathieu van der Poel werd wielertalent van het jaar 2013. Beiden waren torenhoog favoriet. Bauke Mollema werd wielrenner van het jaar.
Marianne Vos uit Meeuwen won de Keetie van Oosten-Hage Trofee al zeven keer eerder. In 2013 werd Vos wereldkampioen op de weg en in het veld.

De winst van Vos was echter niet helemaal vanzelfsprekend. Met Ellen van Dijk had ze een serieuze concurrente. Van Dijk werd dit jaar wereldkampioen tijdrijden. "De concurrentie zit me op de hielen", zei Vos bij de uitreiking. "Ik ben blij, maar vind dat Ellen deze prijs ook had verdiend.'' Ook Anna van der Breggen, Laura Smulders en Kirsten Wild waren genomineerd.

Van der Poel wielertalent 2013
Mathieu van der Poel uit Hoogerheide won de prijs in de categorie Talent van het Jaar. De renner werd bij de junioren wereldkampioen op de weg en in het veld. Zijn vader Adrie nam maandagavond de Gerrie Knetemann Trofee in ontvangst, omdat Mathieu in Spanje is voor een trainingskamp. Voor de talentenprijs kwamen ook Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Elis Ligtlee en Mike Teunissen in aanmerking.

Bauke Mollema won de prijs bij de mannen. Hij versloeg Pieter Weening, baanrenner Matthijs Büchli, veldrijder Lars van der Haar en four-crosser Joost Wichman. De keuze werd bepaald door een vakjury van oud-renners waarbij ook de op de website van De Telegraaf uitgebrachte stemmen een kleine rol speelden.